Klart med Synsamfabrik i Östersund

I oktober meddelade Synsam Group att glasögonproduktionen flyttas från Asien till Sverige. Detta som ett led i företagets långsiktiga hållbarhetsagenda. Planerna på en fabrik i Ockelbo stoppades dock av Förvaltningsrätten. Men nu är det klart att Synsams fabrik- och innovationscenter uppförs i Östersund med cirka 200 nya arbetstillfällen.

Läs vidare

Skärpta regler för kosmetiska linser

I maj 2021 träder EU-förordningen MDR i kraft för att skapa tydligare myndighetsöversyn och högre patientsäkerhet när det gäller medicintekniska produkter. Detta skapar bland annat nya villkor för kosmetiska linser, så kallade partylinser.

Läs vidare

Ledare:
Digitala vägen här för att stanna

Det här livet vi nu lever, kommer det vara det nya normala och livet pre 2020 vara det onormala? Mycket tyder på det.  Människor är i grunden lata apor och vi gillar inte förändring, det sitter i generna. Alla de förändringar vi fick för ett år sedan har nu satt sig och är vårt normala. Att då ändra IGEN och gå tillbaka till det som var 2019 är en förändring – som vi ju inte gillar. Därför tror jag att en hel del av det nya är här för att stanna.

Läs vidare

Nya lokaler höjer utbildningsnivån

Snacket hade gått i åratal. Det var dags. Karolinska Institutets optikerutbildning behövde få nya lokaler. Ytorna de ärvt på S:t Eriks ögonsjukhus för många år sedan hade visserligen gjort jobbet för en hel radda optikerkullar, men de var knappast byggda för ändamålet. Sedan hände det. Området kring Nya Karolinska blev allt mindre byggarbetsplats och allt mer färdigbyggt. I somras gick flytten.

Läs vidare

Stjärnor med många strängar på sin lyra

Det var när jag såg att min gamla elev, Ashkan Pooya från optikerassistentutbildningen i Uppsala, hade kommit ut med en ny singel som idén med krönikan kom; Varför inte skriva om optikbranschens stjärnor? Livet handlar inte bara om optik och optometri, eller hur. Vi har många andra strängar på våra lyror. Livet skulle bli rätt enahanda om det bara bestod av ”läge ett eller läge två”, kika in på ögonbotten eller justering av bågar. Vi behöver fylla på med annat. I den här krönikan kommer du att få möta Ashkan Pooya som sjunger, Johanna Johansson som målar och Katarina Ek som sjunger i countryband.

Läs vidare

Allt du behöver veta om Optometridagarna

Årets Optometridagar den 13-14 mars kommer hållas i ett digitalt format. Men redan nu kan du läsa allt om vilka föreläsare som deltar, hur programmet ser ut och hur man ansluter till den digitala konferensen.

Läs vidare i Optik Print 1 2021

En alldeles vanlig optiker:
Anders Odbys kontaktlinshistoria

Efter en tdigare artikel om ”En alldeles vanlig optiker” kanske ni förstår att titeln är vald med en viss ironi. För vad är ”en vanlig optiker?” Både Gustav Brinkby som har en internationell master och Anders Odby som har tillpassat dygnet-runt-linser innan det fanns silikon-hydrogel-material, tillpassat speciallinser och varit med och gjort studier med några av de stora i kontaktlinsvärlden och arbetat inom två av våra kedjor på marknaden är ju ”vanliga” optiker?

Läs vidare

Vetenskap:
Bekvämt och väl fungerande binokulärseende är viktigt

Detta året fortsätter som det tidigare slutade, pandemin pågår men vi hoppas på en minskning av smittan när vaccinationerna nu är igång.  Hur coronaviruset i sig påverkar ögonen med blefariter, konjunktiviter m.m. har vi skrivit om tidigare och då hänvisat till många intressanta artiklar senaste nr 8 2020. Men kravet på synen och seendet påverkas så mycket mer nu när livet ser ut som idag.

Läs vidare