Nya lokaler höjer utbildningsnivån

Snacket hade gått i åratal. Det var dags. Karolinska Institutets optikerutbildning behövde få nya lokaler. Ytorna de ärvt på S:t Eriks ögonsjukhus för många år sedan hade visserligen gjort jobbet för en hel radda optikerkullar, men de var knappast byggda för ändamålet. Sedan hände det. Området kring Nya Karolinska blev allt mindre byggarbetsplats och allt mer färdigbyggt. I somras gick flytten.

Text och foto Wilhelm Jaresand

– Det var en helt euforisk lycka. Att få komma in hit, till helt nya lokaler som är byggda för ändamålet, känns som ett så stort lyft, säger Marika Wahlberg Ramsay, programdirektor för KI:s optikerutbildning.

När OPTIK hälsar på i mitten av februari är området utanför fortfarande lite byggarbetsplats, men innanför de stora glasdörrarna på nya ögonsjukhuset är det allt annat än rörigt. Högt i tak, modernt, ja till och med snyggt.

Inte exakt de känslor man slogs av i ankomstentrén till gamla Polhemsgatan 50.

Precis till vänster i ögonsjukhusets huvudentré leder en bred, orange, skruvad trappa upp till optikerutbildningens portar. Innanför dem möts man av utbildningens egna optikerbutik, helt i klass med branschen i presentation och utseende.

– Även i bemötande och kvalitet såklart, säger Kristin Ehringer. Inte för att hon kan säga så mycket annat, då hon i egenskap av butikschef recenserar sig själv.

Butikschefen Kristin Ehinger (tv) är föreståndare för en fullt utrustad optikbutik i de nya utbildningslokalerna.

Butiken dubblar även som reception, det är där studenternas patienter anmäler sig för att bli vidareledda genom de nybyggda – självklart helt lysande vita – korridorerna till något av utbildningens hela 17 undersökningsrum. Utöver dessa 17 finns även flera instrument-
rum, fyllda med maskiner från branschens alla hörn och kanter.

– Vi har bland annat synfältsmätare, OCT, fundus-
kameror och topografer. Vi har en mer eller mindre komplett maskinpark, som gör att vi kan hålla en hög utbildningsnivå i kliniken, säger Marika Wahlberg Ramsay.

Marika Wahlberg Ramsey tycker lokalerna gör underverk för arbetsmiljön.

Det är inte alls ovanligt att ögonläkare kommer ner till utbildningens lokaler för att tjuvtitta i ett videomikroskop som de själva inte har till exempel.

– Lokalerna i sig självt gör underverk för arbetsmiljön för både studenterna och oss lärare men just närheten till, och samarbetet med, ögonsjukhuset och dess läkare är en av de största vinsterna, säger Marika.

Ett exempel på det här samarbetet är den kliniska utbildningsmottagning som startades i höstas. Två dagar i veckan, på tisdagar och torsdagar, tar alltså optikerstudenterna emot sjukhusets patienter. De hälsar välkomna, gör förundersökningarna och är sedan med i hela processen tillsammans med ögonläkaren.

Samtidigt som studenterna exponeras för flera olika patologiska tillstånd, vilket är extremt lärorikt, får ögonläkarna draghjälp. Enligt Marika Wahlberg Ramsay har samarbetet gjort att sjukhuset kan ta emot många fler patienter än vanligt.

– Det är liksom på riktigt, säger Emelie Karlsson som går tredje året på utbildningen.

– Vi får se och lära oss saker som vi annars inte hade haft en chans till. Vi får träffa folk som har problem med näthinnorna och alla sorters ögonsjukdomar. Det passerar sällan genom en vanlig optikerbutik och nu har vi träffat så många patienter att vi börjat kunna göra riktigt bra gissningar utifrån våra förundersökningar.

Hon står i ett av undersökningsrummen och kollar en klasskompis ögonbotten med en OCT. Klasskompisen nickar och håller med. Emelie fortsätter:

– Det är något med de nya lokalerna. Jag menar, förut låg vi också i samma byggnad som sjukhuset men vi hade inte alls samma kontakt med läkarna. Nu har vi verkligen exponerats för deras arbete och byggt upp en kunskap som kommer vara viktig den dag en kund kommer in till optikerbutiken man jobbar på och man direkt kan se att det måste skickas vidare till läkare, säger hon.

Utöver undersökningsrum och butik leder lokalernas moderna korridorer till två större salar. Ena en föreläsningssal, den andra ämnat för preklinisk verksamhet. Båda med fönster från golv till tak.

Att göra layouten för en lite mer komplicerad verksamhet som en optikerutbildning är ett pussel, men det är ett pussel som utbildningsledningen själva har fått vara med och lägga.

– Hur vi får plats med så många undersökningsrum som möjligt, hur patienterna kommer och går för att det ska bli så bra som möjligt. Det har vi fått vara med och tycka till om, säger Marika Wahlberg Ramsay.

– Vi har såklart fått göra avkall på vissa saker, men på det stora hela har vi fått till det. Utbildningsrummen är många och rymliga, det är ett bra flöde genom lokalerna och butiken känns lika professionell som resten av rummen. Det är verkligen otroligt härligt.

En annan vinst är närheten till KI:s campus. 

– Det gör stor skillnad. Där har vi har tillgång till så många intressanta föreläsningar och andra campusaktiviteter. 

Förutom att växa in i sin nya kostym kommer fokus framöver ligga på att även fortsätta växa in i läroplanen som antogs för två år sedan.

– Det tar ett par år att bli helt varm i kläderna och få kurserna så bra som de bara kan bli. Vi kommer även lägga till nya uppdragutbildningskurser, först och främst i glaukom, och det är en resa som blir en bra bit mer inspirerande att göra nu i och med de nya lokalerna, säger Marika Wahlberg Ramsay.