Ledare: Den digitala vägen är här för att stanna

2020 tvingades Optikerförbundet att ställa in Optometridagarna med bara ett par dagars varsel. Under våren påbörjades sedan arbetet med en lösning för 2021. Kommer vi kunna ses fysiskt eller måste det till någon annan lösning? Ganska snart stod det klart att digitalt var vägen att gå och i dagarna slår man nu upp dörrarna för de första digitala Optometridagarna. Den tekniska lösningen innebär att du verkligen är där i allt utom köttet. Mellan seminarierna – som du bekvämt följer hemifrån soffan – kan du mingla runt med kollegor, besöka utställningen för att ta del av nyheter och annat. Några kommer kanske sakna barminglet, men även sånt går ju att lösa på distans numera, digitala AW:s framför paddan är ju det normala sättet att ses. Blir digitala mässor och kongresser det normala framgent? Nja, det här är nog inte svart eller vitt. Det personliga mötet kommer fortfarande vara oslagbart i många sammanhang. Men jag är övertygad om att vi kommer ses på det här sättet oftare under 20-talet.

Den senaste veckan har det varit mycket diskussioner om det nya förslaget att regeringen ska få mandat att stänga ner handelsplatser. I media har vi kunnat läsa att apotek och matbutiker undantas. Vad som inte lyfts fram är att en del andra verksamheter också kommer tillåtas ha öppet. Optiker är en av dessa. Precis som i övriga Europa kommer våra verksamheter alltså kunna ha öppet vid en eventuell nedstängning. Det är logiskt: Barn och vuxna behöver synkomfort även i en nedstängning. Ögonsjukdomarna tar ingen paus och med ögonsjukvårdens köer har optikern har en viktig roll att fylla för tidig upptäckt. Kort sagt: synfelen består trots pandemin. Köpcentrum kan stängas ner, men då ska allmänheten ändå ha tillgång till de verksamheter därinne som tillåts ha öppet. 

För ordningens skull betonas att det fortfarande bara är ett förslag som är ute på remiss, men det verkar osannolikt att optiker skulle undantas..

Fredrik Thunell
vd, Optikbranschen