Förvaltningsrätten stoppar Synsams fabrik i Ockelbo

En glesbygdskommun går miste om 150 nya arbetstillfällen och Synsam tvingas ge sig ut på jakt efter en annan ort att placera sin glasögontillverkning på. Det blev resultatet när beslutet att bygga en ny glasögonfabrik i Ockelbo överklagades till Förvaltningsrätten av en moderat kommunpolitiker.

Läs vidare

Sex miljoner bilister vill ha en ny lag

Resultatet från Synbesiktningen 2020 visar att fler än nio av tio (91 procent), motsvarande cirka 6 miljoner bilister i Sverige vill se ett lagkrav för återkommande synkontroller i samband med körkortsförnyelsen vart tionde år.

Läs vidare

Positiv utveckling – trots coronaåret

KlarSynt har haft en stark utveckling under 2020 trots pandemin som annars har slagit hårt mot detaljhandeln och besöksnäringen. KlarSynt fortsätter satsa framåt med flera nya butiker över hela Sverige.

Optikerbranschen har liksom många andra branscher drabbats hårt av pandemin när många inte har kunnat prioritera sin ögonhälsa. Trots detta förstärker KlarSynt med flera nya anslutna optiker – Lomma Optik i Lomma, Larssons Optik i Skellefteå, Svensk Optik i Veberöd och Linsen Optik i Stockholm. 

Läs vidare

Framtiden bär färgade glas

2020 blev ett år som på många sätt vände upp och ner på vår invanda och inrutade vardag. Coronapandemin rev upp djupa sår i våra sociala vanor och tvingade fram en betydligt mer isolerad tillvaro än de flesta av oss någonsin upplevt. Men hoppet lever om att en normalisering kommer, inte minst tack vare att det nu finns ett vaccin mot sjukdomen som viruset orsakar.

Åsa Wikström på City Optik i Stockholm har under flera år ägnat sig åt trendspaning både i tidningen Optik och i sin blogg eyewhiz.se. Här bjuder hon på en blick in i 2021 och en summering av det märkliga året 2020.

Läs vidare

Digitala Optometridagar

Nu är det inte långt kvar innan Optometridagarna slår upp sina digitala portar. Den 13-14 mars kan landets optiker träffas över nätet för att ta del av den senaste kunskapen och fördjupa sig i de ämnen som tas upp på konferensen.

Det finns ännu tid att anmäla sig, sista dag är den 5 mars.

Läs vidare

Vetenskap: Förändrade metoder under nya året

Nytt år med nya utmaningar och en förhoppning om att livet och arbetet kan återgå till det mer normala. Detta bör kunna ske om smittspridningen minskar efter att vaccinationerna mot Covid 19 har genomförts i större utsträckning. Men vi kan även hoppas att smittspridningen som varit och fortfarande är har gett oss alla viktiga kunskaper om hygien. Visst är det positivt att många andra sjukdomar har minskat i spridning under förra året och det vore bra om alla kunde fortsätta att ha detta i åtanke.

Läs vidare