Trendspaning: Framtiden bär färgade glas

2020 blev ett år som på många sätt vände upp och ner på vår invanda och inrutade vardag. Coronapandemin rev upp djupa sår i våra sociala vanor och tvingade fram en betydligt mer isolerad tillvaro än de flesta av oss någonsin upplevt. Men hoppet lever om att en normalisering kommer, inte minst tack vare att det nu finns ett vaccin mot sjukdomen som viruset orsakar.

Åsa Wikström på City Optik i Stockholm har under flera år ägnat sig åt trendspaning både i tidningen Optik och i sin blogg eyewhiz.se. Här bjuder hon på en blick in i 2021 och en summering av det märkliga året 2020.

2021 post-corona-glasögon

När corona väl ger med sig och vi kan börja leva som innan mars 2020, då är allas blickar utåt. Då vill vi visa upp vårt allra bästa jag. Vi vill synas! Verkligen synas och bli sedda. Vi vill unna oss det bästa och det snyggaste. För de som har jobbet kvar (de flesta hoppas jag) finns mer pengar i plånboken än innan corona. Pengar som ska satsas på oss själva. Vi kommer att känna oss glada och fria och lite crazy och är väldigt sugna på att visa det också.

Följaktligen går glasögonmodet in i en intensiv period med mycket båge, många bågar och en generellt festligare stil. Inte jättesvårt att gissa heller när färg i glasen och stora sjuttiotalsbågar redan rullat in. Vi ser inte mycket nytt-nytt, utan de trender som vi haft senaste året fortsätter, bara mycket mer uttalade. 

Några nyckelord blir:

Färgade glas, både gradal och svaga nyanser av blått, aprikos, lila och rosa. (Ljusblå glas i metallbåge till herrarna -SÅ snyggt!)
Glänsande stora metallbågar i alla möjliga former.
Mycket material, tungt.
Båge ovanför ögonbryn!
Sjuttiotal.
Volym.
Dyrt!
Party!
Look at me I´m fabulous!

Finns i original på www.eyewhiz.se/

Vad kunderna mitt i Stockholm city valde för glasögon 2020

Vi har summerat det konstiga år som gått och sammanfattat vad våra kunder var nyfikna på och slutligen valde när det gäller glasögon. Nyckelorden är sjuttiotal, kanter och färgade glas. Som vanligt tuffar de breda trendspåren på, och här hittar vi transparenta bågar, rundade former och klassiska färger som brunmelerat och svart. Slutligen måste vi nämna att genomgående finns just nu en längtan efter äkthet, personlighet och hållbart mode.

Glasögontrenden 2020 sa färgade glas och ett riktigt trendgenombrott för färgade glas blev det också. Mest valt blev gradalfärgade glas, alltså där glaset är mörkare upptill och tonar ner till ofärgat längst ner. Ett rejält uppsving har också färgskiftande fotokromatiska glas fått.

Så sakta får också lite klarare färger som blått och rosa komma till tals, och just ljusblå glas har varit en succé till de herrar som vill ligga i modets framkant.

Sjuttiotalet växande glasögontrend

Våra stilsäkra kunder valde gärna stora generösa bågar i år där ovankanten drar upp mot ögonbrynen och i vissa fall över brynen. Det där med ögonbrynen har tidigare varit ett riktigt nej-nej i glasögonvärlden, men nu är det okej och till och med snyggt i vissa bågar. Den här trenden finns i alla material men oftast i metall.

Oväntade kanter spetsar glasögonmodet

Metallbågar i ovanliga former med kanter som är lite oväntade har varit stort under 2020. Vi skriver metall för trenden existerar främst bland metallbågarna. Förut pratade vi fyrkantiga bågar men i år finns fem- sex- sju- och åttakantiga i alla märkens kollektioner.

Glasögonmodets giganter just nu

Vad är det som gäller om du vill ha moderiktiga bågar men inte har lust att ligga i framkant? Jo, här hittar vi framför allt transparenta bågar som på bara några år gått från att vara udda och för blekt till att bli förstahandsvalet för många glasögonköpare. I transparenta-facket ryms allt ifrån helt vattenklara bågar till ljusa opaka pasteller. Vi älskar den bleka skalan och tycker att alla bör ha ett par i alla fall.

Vi har väl i ett par års tid sagt att basen i glasögonmodet är rundade modeller, och vi får lov att fortsätta säga det. De runda modellerna är basplagget i glasögongarderoben och också ett ”måste” enligt oss.

Sist men inte minst bågarna i färgerna brunmelerat eller helsvart. De går aldrig ur tiden och är lika klassiskt snygga oavsett. Tidlöst tufft eller elegant. Alla epitet passar och färgerna är aldrig någonsin fel.

Från www.cityoptik.se/blogg