Studenter summerar ovanligt läsår

Utbildningsåret för optiker fick en ovanlig avslutning. Universitet och högskolor stängdes redan i mars på grund av coronapandemin och de återstående kurserna och slutförandet av examensarbeten fick skötas på distans. Även om det känns som verkligheten tagit en paus kommer det alltså även denna sommar att springa ut nyutexaminerad optiker och magistrar både från Linnéuniversitetet i Kalmar och från KI i Solna. Optik har pratat med några av studenter som summerar sina erfarenheter och blickar framåt.

TEXT OCH FOTO WILHELM JARESAND

Matilda Björk, avgångsstudent, Kalmar

Grattis!
– Tack! Det känns himla bra, klart att det är lite konstigt nu när all undervisning är på distans och man inte vet hur det blir med examenscermonien. Den blir förmodligen också digital. Lite tråkigt att sitta hemma själv och studera och inte få umgås med klassen men vi hann klart med alla praktiska moment innan coronan och nu gör vi examensarbete två och två så det känns helt okej.

Vad händer för dig efter examen?
– Det blir att börja jobba som optiker. Har fått jobb på Specsavers i Kristianstad där jag kommer ifrån och det ska bli kul att flytta tillbaka. Börjar nu direkt i sommar, ser fram emot det väldigt mycket.

Så inte plugga vidare?
– Nej jag tänker att jag ska jobba något eller några år innan, men jag vill plugga vidare sedan. Det har jag alltid velat. Uppdatera kunskapen och hänga med i allt som händer liksom och jag tycker dessutom att det är jättekul att studera.

Vad har varit bäst på utbildningen?
– Summa kardemumma har allt varit tipptopp. Faktiskt. Det är ingenting som har stuckit ut från något annat vare sig dåligt eller bra utan det har varit en tydlig röd tråd och en bra kombination av teoretiskt och praktiskt.

Så ingenting behöver bli bättre?
– Alltså nej, ska jag vara helt ärlig har det varit perfekt. Jag känner att de praktiska bitar vi fått har varit jättebra och tillräckliga. Just att allt har hängt ihop så fint har varit jätteskönt.

Emma Danielsson, andraårsstudent, Kalmar

Nu är du mer än halvvägs, bra jobbat!
– Tack. Känns bra.

Har det varit som du förväntade dig?
– Nästan bättre än jag förväntade mig, trivs väldigt bra med de praktiska övningarna och upplever att teori och praktik går hand i hand. Känns verkligen som att jag hamnat rätt.

Något som du hade vill ändra för de som kommer efter dig?
– Ingenting som jag kommer på nu direkt, kanske att man borde repeterat mer av något, men det är verkligen småsaker. Om man gjort praktiska grejer ena terminen och så ska man göra det nästa igen, då hade en liten uppfräschning kanske inte skadat.

Fått mersmak på plugg eller jobb när du tar examen nästa år?
– Ja vill ut och jobba känner jag verkligen. Efter tre år kommer man nog känna att man vill ut och tjäna pengar och göra det man lärt sig och utvecklas ännu mer. Det är ju ett jobb man aldrig blir färdig med att lära sig.

Har du fixat något sommarjobb?
– Jag sommarjobbade på Synsam i Linköping förra sommaren och det var jättekul. I sommar blir det lite annorlunda, jag och min pojkvän skulle åkt och rest en del men nu får vi se hur vi gör. Så kanske blir det till slut optikerassistent i sommar igen, vore inte helt fel.

Emma Helghe, förstaårsstudent, KI

Skakigt första år kan jag tänka mig?
– Ja men det har ändå gått bra. Jag har kunnat göra mycket studier hemifrån och kommit in på skolan och övat en gång i veckan. Det har fungerat rätt bra. Jag tror att vi gör lika mycket praktiskt som i vanliga fall förutom att vi inte övar med klasskompisarna mellan lektionerna.

Hur känns det inför nästa termin?
– Förhoppningsvis har det värsta med coronan gått över till dess. Annars är det ju rätt oklart. Hört att vi ska börja få patienter då så det vore tråkigt om det försvinner. Vi har inte hört något bestämt från lärarna ännu men det måste ju lösas. Kanske de lägger in mer teori i början av terminen.

Vad har varit roligast med att börja läsa till optiker?
– Känns som man har gjort så himla mycket det här året, men det roligaste har varit att få öva på varandra och leka optiker. Och samtidigt få teorin bakom och verkligen förstå vad vi gör. Först lär vi oss tekniken och sedan teorin bakom och får alltid en skön aha-upplevelse.

Du ångrar dig alltså inte?
– Definitivt inte.

Vet du redan var i optikvärlden du vill ta vägen sedan?
– Jag skulle vilja läsa magistern direkt. Verkar så himla spännande och kul att arbeta mer kliniskt inom vården. Men vem vet hur man kommer känna om två år.

Utbildningen har gjorts om lite till i år, hur har det fungerat? 
– De har gjort om i kursplanen, möblerat om i programmet, och vi är lite försökskaniner. Men det har fungerat bra, de småsaker vi tagit upp har lärarna lyssnat på och ändrat.

Loujain Al-Soboh, avgångsstudent, KI

Måste vara en rätt märklig examenstid för er?
– Det är det verkligen. Det är jättekonstigt. Svårt att få jobb svårt att få praktik. Nästa vecka så börjar våra stora synundersökningsprov där vi ska visa upp att vi kan göra allt det praktiska. Vanligtvis så gör man det på externa patienter men nu ska vi göra på varandra istället.

Blir det magistern eller jobb för dig nu?
– Ja du, haha. Jag har två planer. Plan A är att hitta jobb vilket inte är helt lätt idag, men jag håller på. Jag sökte faktiskt även magistern och får jag inget jobb och kommer in på magistern går jag den.

Varför?
– Jag känner att jag helst vill få lite erfarenhet innan jag fortsätter studera, men det är ju lite speciella tider så man får vara flexibel.

Vad har varit bäst på utbildningen?
– Att förstå hela systemet med synen och varför vi gör alla saker vi gör. Att verkligen förstå hur synen fungerar på djupet, det är inte så enkelt som man tror. Men det bästa är att jag nu är klar och kan börja göra egna synundersökningar. Det är en häftig känsla.

Vad behöver bli bättre i utbildningen?
– Jag tror att det är dags att flytta, och jag tror det kommer hända. Nu är vi på S:t Eriks Ögonsjukhus men en flytt till KI i Solna hade varit bättre. Det är fräschare lokaler där och man är med studenter från andra program. Nu är det bara vi optikerstudenter vilket är mysigt, det blir som en familj, men det hade varit bra med ett större sammanhang.

Nikolina Olson, magisterutbildningen, KI

Blir det någon examen?
– Det är inte helt hundra. Vi har så mycket praktiska saker kvar och undersökningar vi måste ha gjort för att kunna ta examen och nu är allt såklart inställt. Skolan håller på och klurar på hur vi ska få ihop det. Men jag är egentligen inte nervös, jag litar på att skolan löser det.

Om det nu löser sig, vart bär det av för dig då?
– Jag är tjänstledig från Bright Optical och kommer gå tillbaka dit efter det här. Där jobbar jag som ambulerande optiker, reser runt och blir inhyrd hos olika inrättningar. Vi jobbar både på klassiska butiker och de som satsar lite mer kliniskt. Jag hoppas på att få vara lite mer hos kliniker efter det här.

Var det därför du sökte magistern?
– Ja delvis. Jag tycker om den kliniska inriktningen och ville bli bättre på det för att kunna ta fler sådana uppdrag. Samtidigt så kommer jag ha mycket nytta av magistern även om jag jobbar i vanliga butiker. Man har liksom fått fördjupad kunskap inom allt.

Vad har varit bäst på magistern?
– En sak som varit väldigt bra är klassen, att man fått träffa många olika optiker från många olika bakgrunder med olika mycket erfarenhet. Vissa har jobbat på Syncentralen och vissa kommer direkt från grundutbildningen, andra från olika kedjor från olika delar av Sverige. Det har varit kul. Sen såklart de praktiska momenten med klinik och ögonläkardagar där vi fått göra undersökningar med ögonläkare.

Och sämst?
– Just nu är det tråkigt att allting rann ut i sanden med coronasituationen. Men själva utbildningen är jag nöjd med, bra blandning mellan det praktiska och det teoretiska.

Kalmar:
Litteraturstudier ersatte kliniken
Karolinska Institutet:
Studenter fick hjälp av optikkedjorna