Vi anser att alla som kör ett fordon i Sverige ska se tillräckligt bra för att inte utgöra en fara i trafiken – för sig själva eller för andra.

Sverige är ett föregångsland inom trafiksäkerhet i många avseenden. Men när det kommer till att kontrollera förarnas syn sticker vi ut negativt. I alla våra nordiska grannländer är det obligatoriskt att kontrollera synen med jämna mellanrum för att få behålla körkortet. I Sverige kontrollerar du din syn i samband med att du tar körkort, sedan behöver du aldrig göra om det, detta trots att synen förändras genom hela livet och alla vet att en 55-åring inte ser lika bra som en 17-åring.

Forskningen ger stöd för regelbundna synkontroller för att du ska fortsätta vara en säker förare. Forskningen visar också att regelbundna kontroller dessutom får tillbaka fler förare i trafiken. Personer som av olika skäl varit oroliga att deras syn är otillräcklig får ett kvitto på att de ser tillräckligt bra för att köra bil.

Forskningen visar också att kontroll av synskärpan är ett trubbigt verktyg för att avgöra fullgod trafiksyn. Synskärpemätningen bör därför kompletteras med kontroller av kontrastseende, synfältsmätning samt eventuellt även bländningsåterhämtning.

Vi menar att regelbundna synkontroller ska utföras från 45 års ålder. I samband med körkortsförnyelse ska ansökan kompletteras med ett synintyg. Det skulle medföra ett säkrare trafikklimat och ta oss ett stort steg närmare Nollvisionens mål att ”ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken”.

Trafik och Syn i pressen

Aftonbladet 181231

Låt oss införa syntester – och rädda liv i trafiken

Dalarnas Tidning 181022

Inför synkontroller nu innan fler dör

DN Motor 180203

Docent: ”bilister borde kolla synen oftare”

SR P4 Sörmland

Obligatoriska synkontroller – vad tycker du om det?
Under morgonsändningen diskuteras återkommande frågan om obligatoriska synkontroller. 1 h 20 min in i sändningen intervjuas Rune Brautaset, docent vid Karolinska Institutet.  2h 48 min in i sändningen besöker Linnea optikern Pernilla Lundblad

DN Åsikt 171017

Det räcker inte att bilister kollar sin syn en gång

Uppsala Nya Tidning 170430

Testa förarnas syn

Dagens Samhälle 170109

Hundratusentals bilister ser för dåligt för att ha körkort

Sydsvenskan 161102

Bilister hotas av mörkrets makter

Auto Motor & Sport 161101

Obligatorisk syntest vid förnyelse av körkort

Göteborgsposten 161010

Testa inte bara bilen – kolla även förarens syn

Populärt innehåll