Teknikföretagen utmanar på hälsomarknaden
Teknikföretagen satsar stort på hälsoinnovationer och tekniska hjälpmedel blir allt vanligare för att förbättra både vardagsliv och hälsa. Appar och bärbar teknik gör det möjligt att optimera sömn, träning och livskvalitet. Pulsklockor som Apple Watch gör det möjligt att mäta allt från puls och fysisk aktivitet till hjärtrytm och sömnmönster. Hörselteknik når också konsumentmarknaden, som med AirPods Pro 2, som inkluderar hörapparatfunktion för personer med måttlig hörselnedsättning.
Även synområdet påverkas av teknikutvecklingen, där produkter som AR-, VR- och MR-enheter suddar ut gränsen mellan optik och teknik.
VR (Virtual Reality): En teknik som helt avskärmar användaren från den verkliga världen och skapar en virtuell upplevelse. Exempel är PlayStation VR, som används för spel och underhållning.
MR (Mixed Reality): Blandar digitala och fysiska miljöer, där användaren kan interagera med båda samtidigt. Apple Vision Pro och Meta Quest används både för underhållning och arbetsuppgifter, medan Microsoft Hololens är optimerad för industriella och medicinska tillämpningar. VR- och MR-headsets är ofta stora och otympliga vilket gör det svårt att använda dem för vardagligt bruk.
AR (Augmented Reality): Lägger till digitalt innehåll ovanpå den verkliga världen. Even Realities erbjuder glasögon med en enkel AR-display som visar text och symboler, exempelvis för vägbeskrivningar, notiser eller teleprompterfunktioner.
Smarta glasögon: Produkter som Ray-Ban Meta och Vue har en mer glasögonliknande design, med funktioner som röststyrning, högtalare för musik och telefonsamtal och inyggd kamera, men saknar display. Dessa produkter kan ofta fås med optisk styrka och erbjuder en försmak av vad tekniken kan innebära i vardagen.
Nästa generations smarta glasögon visar hur gränsen mellan teknik och optik suddas ut allt mer. Viture har utvecklat mixed reality-glasögon som kan användas för att titta på film, spela tv-spel och fungera som en extern skärm. Innehållet på displayen kan också justeras för användare med närsynthet upp till -5. Ny teknologi har också gjort det möjligt att dynamiskt ändra styrkan i linser. DeepOptics har till exempel lanserat adaptiva flytande kristallinser i solglasögon för ålderssynthet, där styrkan kan justeras mellan 0 och -2,5 med hjälp av en app.
Konsumenternas förväntningar förändras i takt med den tekniska utvecklingen. Smarta glasögon och tekniska hjälpmedel skapar nya krav på funktionalitet och integration i vardagen. Samtidigt utmanas traditionella aktörer av nya spelare och teknologier, vilket kan innebära att optikbranschen behöver hitta nya samarbeten och affärsmodeller. Teknikföretagens intåg innebär en framtid där gränsen mellan hälsa och teknik blir alltmer flytande, och där kundernas förväntningar förändras i allt högre takt.
KAIROS FUTURE