Synsam spår solglastrender 2023

Vilka solglasögon trendar i vår och sommar? Synsams chefsdesigner Wai Chan ger en smygtitt på de tre trender som just nu sticker ut extra på modescenen. Här finns något för alla oss som både vill hitta vår unika stil samtidig som vi skyddar ögonen från det starka solljuset.

I vår är det dags att låta solglasögonen ta extra mycket plats genom klara trendfärger som blå, grön, lila och cerise. Den maximalistiska stilen tar sig även uttryck i bågarnas former.
– Designers världen runt bjuder på bågar som blir alltmer utmanande i formspråket. I flera fall är bågarna överdrivet tjocka i materialet för att tydliggöra själva trenden, berättar Wai Chan.
Stora bågar har också en skyddande funktion då de skyddar den tunna huden runt om ögonen från att skadas av solens strålar.

Även den som föredrar en lite mer diskret look kommer att hitta rätt i vår.
– Trygga, klassiska färger hänger med och gärna toner som för tankarna till naturen. Många bågar har unika lager-på-lager-mönster i semi-transparenta toner som skapar en levande känsla.

Förutom material så som acetat, metall och titan riktas strålkastarljuset nu än mer mot biomaterial, återvunnet material och innovativa tillverkningsprocesser som exempelvis 3D. Det är tydligt att hållbarhet blir alltmer viktigt på modescenen.

I Wais trendspaningar ryms flera tydliga former som förstärker ansiktets anatomi, med inspiration från 1990-talet ser vi bågar med kraftiga och skarpa kanter. En annan populär modell från decenniet är pilotglasögonen:
– Vi nordbor har länge älskat pilotbågen och nu får den även uppmärksamhet globalt. Pilotglasögon och andra liknande former förekommer och syns både i metall och i blandning av olika material, säger Wai.