Röster från dagarna i Kista

Cecilia Björkdahl, leg. optiker och regionchef för Essilor, har med sig en rykande färsk produktnyhet till utställningen: det progressiva glaset Varilux XR series. OPTIK kommer att ta en närmare titt inom en snar framtid.

”Här på Optometridagarna träffas en massa optiker som är intresserade av att hålla sig à jour med allt det som händer i en bransch som hela tiden förändras”, säger Cecilia Björkdahl. ”Därför är det viktigt att vi leverantörer kan finnas med och synas i vimlet.”

Gänget i Specsavers monter tycker att Optometridagarna är en fantastisk plats för att träffa branschfolk, nätverka och dela med sig av ny kunskap. Pingisbordet representerar inte bara trivsel och kollegialitet på företaget – det har även ett högst konkret symbolvärde för företaget. ”Det var på ett pingisbord i ett rum som de inte använde som Doug och Mary Perkins börja bygga upp Specsavers i sitt eget hem år 1984”, säger Karin Bengtsson, ansvarig för rekryteringsavdelningen.

Ett nytt inslag på Optometridagarna är workshops som löper parallellt med programmet i auditoriet. Workshopledarna Elin Bergling och Petra Frehr Alstig, båda lärare på magisterprogrammet i Klinisk Optometri på KI, känner sig taggade efter förmiddagens pass Kom igång med fundusbedömning, del 1: ”Det här känns alldeles utmärkt; vi är sugna på att fortsätta!”

I vimlet: Frida Ahlin från Synsam i Nordstan, Frida Hesslow från Ögonexperten i Varberg samt kollegerna Maria Nilsson och Malin Johansson från Synsam i Sundsvall. ”Vi är med på Optometridagarna dels för gemenskapen med kollegerna, dels för att utbyta erfarenheter med varandra och dels för att uppdatera våra kunskaper.”

Kollegerna Maziar Gharaei och Anders Franzén från Medicolle tror mycket på den mobila autorefraktorn Kaleidos – genialiskt formgiven för snabba undersökningar av både vuxna och barn. OPTIK återkommer.