Optiker bland Sveriges bästa arbetsplatser

Två av landets optikkedjor, Smarteyes och Synoptik tillhör de 15 bästa arbetsplatserna i Sverige. Smarteyes kom på andra och Synoptik på tolfte plats i kategorin stora arbetsplatser som utses av undersökningsföretaget Great Place to Work.

– Vi har fått ett riktigt fint kvitto på att våra medarbetare känner ett starkt engagemang för vår verksamhet och att de verkligen trivs med att arbeta här på Smarteyes, säger Smarteyes HR Manager Therese Arnqvist.

Great Place to Works bedömning utgörs av två delar; dels en medarbetarundersökning och dels en beskrivning av företagskulturen. Summan av de båda delarna utgör Great Place to Works bedömningsresultat av företaget.

– På Smarteyes arbetar vi efter ett värderingsstyrt förhållningssätt och med en tydlig vision om att vara den mest rekommenderade optikern. Det är kombinationen av dessa två förhållningssätt som är vår styrka och det är troligen också en starkt bidragande faktor till det goda resultatet, säger Therese Arnqvist och fortsätter:

– Våra värderingar och vår uttalade vision förtydligar hela tiden vart vi är på väg och hur. Det ger oss på Smarteyes en tydlighet som skapar både gemenskap och glädje – som i slutändan även gynnar konsumenten.

Smarteyes grundades 2007 och enligt Therese Arnqvist har det sedan starten arbetats målmedvetet för att skapa en sund kultur och arbetsmiljö där medarbetarna trivs. 

Helena Lundfelt, HR-chef på Synoptik och
Johanna Skagerling, HR Business Parter, Synoptik.

På Synoptik har man en lika positiv upplevelse av utmärkelsen.

– Medarbetare som trivs, utvecklas och har roligt på sin arbetsplats är helt avgörande för att vi ska kunna leverera den service som våra kunder förväntar sig. Det krävs både investeringar och tid för att skapa ett högt engagemang och en trevlig arbetsplatskultur, men det är det värt. Vi satsar bland annat mycket på att öka den kliniska kompetensen inom ögonhälsa genom hela organisationen. Att få utmärkelsen Sveriges Bästa Arbetsplats är ett fantastiskt bevis på att vi har lyckats, säger Roland Olsson, vd Synoptik.

Under de senaste åren har Synoptik växt kraftigt.

– Det är alltid en spännande utmaning när en organisation växer. Då är det viktigt att vara en attraktiv arbetsplats dit människor söker sig.  Genom att lägga stor energi på kompetensutveckling, och att se och uppmärksamma allas insats så blir vi en attraktiv arbetsplats där medarbetarna får möjlighet att lyckas och växa, säger Helena Lundenfelt HR-chef på Synoptik.

MICKE JARESAND