Nya lokaler skapar nya möjligheter
Optikerutbildningen i Kalmar har fått nya lokaler och studenterna trivs verkligen – inte minst i de moderna undersökningsrummen. Viktiga steg har tagits mot den nya masterutbildningen som drar igång hösten 2020.
– Studenterna har en fantastisk arbetsmarknad nu, säger Peter Lewis, programansvarig på Optikerprogrammet vid Linnéuniversitetet. Samtliga som tar examen den här våren har redan fått anställning och framtiden ser lysande ut för dem.
Det är den 5 juni, och på optikerutbildningens examensdag visar sig sommarsverige från sin bästa sida. Solen gassar över gräsmattorna vid Kalmar slott, där det myllrar av högtidsklädda studenter från Linnéuniversitetets olika utbildningar. På Universitetskajen – vid hamnen, mellan slottet och centrum – skymtar de nya lokalerna (som vi kommer att besöka i ett kommande nummer).
Avslutningsceremonin för årets 26 nyutexaminerade studenter (varav 24 kunde närvara) har traditionsenligt ägt rum i Gröna salen på slottet. Nu sitter Peter Lewis och hans kolleger och tar igen sig med en öl på studenternas favoritställe Park Hermina. De kan nöjt se tillbaks på ett framgångsrikt år.
– Årets största händelse är flytten ner till hamnen, som ägde rum strax före jul, säger Peter Lewis. Lokalerna är jättefräscha och studenterna är helt lyriska – de har fått moderna undersökningsrum och mycket större ytor.
målet har varit att skapa en så autentisk övningsmiljö som möjligt för studenterna och därför har hela maskinparken bytts ut. Den gamla utrustningen var femton år gammal och speglade knappast dagens marknad.
– Vi vill att studenterna ska exponeras för de instrument som de kommer att möta i branschen. Därför har strategin varit att låta alla leverantörer få möjlighet att lämna offert, säger Peter Lewis. Han berättar även att den kliniska verksamheten kommer att utökas i höst så att studenterna kan träffa fler kunder och patienter som ”kommer in från gatan”.
Antalet ansökningar till optikerprogrammet har börjat öka och inför hösten har man 110 förstahandssökande till 32 studieplatser. Framöver kommer man att ändra strategi och satsa på ett visst överintag för att kunna examinera fler. Dessutom tänker man också satsa på fler kompletteringskurser för yrkesverksamma, med klinisk träning i de nya lokalerna. När det gäller arbetet med den planerade masterutbildningen har det kommit goda nyheter:
– Fakultetsstyrelsen har äntligen godkänt att vi startar en masterutbildning. Det tar tid att genomföra en sån här process, men nu är det tänkt att vi drar igång hösten 2020. Vi börjar alltså ta in ansökningar om ett år, säger Peter Lewis.
Text och foto Olle Bergman