Nya glas anpassas till en uppkopplad livsstil

Människor tillbringar allt mer av sin tid uppkopplade. Smarta telefoner används inte bara i hemmet eller på kontoret utan också när vi är på väg någonstans. Ögonen måste snabbt och ofta flytta fokus mellan skärm och omgivning. Beteendet ställer nya krav på hur glasögonglasen är designade. 

Nu presenterar ZEISS en glasportfölj där den teknologiska glasdesignen är anpassad efter bärarens ålder och den uppkopplade livsstilen.  De nya glasen, som fått namnet ZEISS SmartLife, lanseras i oktober och riktar sig till glasögonbärare i alla åldrar.  

Enligt en studie som genomförts vid ZEISS Vision Science Lab i Tyskland, gör användningen av smartphones att människor riktar blicken nedåt utan att vinkla huvudet. Det betyder den nedre delen av glaset används oftare. Samtidigt växlar ögonen ständigt fokus mellan olika avstånd. Dessa två aspekter har tagits med i designen av de nya glasen. 

– Studien visar också att konsumenter snabbt och enkelt anpassar sig till den nya glasdesignen, säger Thomas Andersson Wikman, nordisk produktchef på ZEISS. 

Livsstil och visuellt beteenden hos människor tenderar att vara relativt oförändrat genom åren. Däremot ser ögat olika ut i olika åldrar.

– Till exempel blir pupillen mindre och mindre när vi blir äldre. Som ett resultat når mindre ljus näthinnan. Även ögat lins börjar tappa sin elasticitet och vi får svårare att fokusera på nära objekt. Eftersom som vi strävar efter att leverera optimal syn för alla har även åldersfaktorn spelat en roll i designen av glasen, säger Thomas Andersson Wikman.

SmartLife-glasen kan därför justeras efter förändrade synbehov. 

– Eftersom bärare ofta följer en viss design under många år måste glasen kunna hålla jämna steg med deras förändrade behov och de fysiologiska förändringarna som deras ögon genomgår. Detta gör det enkelt och bekvämt att byta från enstyrkeglas till digitala glas. Med SmartLife-glasen är även övergången till glas för korrigering av presbyopi möjlig utan lång tillvänjningstid, säger Thomas Andersson Wikman.

I samband med lanseringen av SmartLife-glasen överger ZEISS den traditionella uppdelningen av glasögonglas i kommunikationen mot slutkonsumenter. Företaget undviker därmed begrepp som enstyrkeglas, digitala glas och progressiva glas.

– Vissa optiker kan komma att sakna de traditionella termerna men vi har fattat ett medvetet beslut att undvika dessa. Dels har den tekniska utvecklingen i design och tillverkning av anpassade glas med hjälp av freeform-teknik suddat ut gränserna mellan många glasögonglas. Dessutom vill vi göra det enklare för konsumenterna att gör ett aktivt val av vilka glas man vill ha, säger Thomas Andersson Wikman.

– Det konsumenter vill ha är ett par glasögon som passar deras stil och deras behov. Det optiker måste erbjuda är konsultationer som är enkla att förstå. Först då kan konsumenterna fatta ett informerat beslut. 

MICKE JARESAND