Ny klinisk chef hos Specsavers

Sedan första mars axlar Erik Ryderberg rollen som Specsavers Head of Professional Advancement efter Ulrik Bengtsson som nyligen gått i pension.  Vi träffade Erik för att få veta lite mer om hans bakgrund och hur han ser på sin nya roll.

Erik börjar med att berätta att han är en riktig ögonnörd och att det är det kliniska arbetet som han brinner för.

– Det bästa jag vet är att förklara hur ögat fungerar för någon som inte är optiker eller har så stora kunskaper om ögat. Det är ett helt fantastiskt organ med en massa funktioner som många inte känner till och därtill så finns det mycket kul fakta kring ögat.  Ögonen och synen är något som alla kan relatera till och är väldigt tacksamt att prata om.

Det var under sin prao under första året i gymnasiet som Erik intresserade sig för Optikeryrket. Han gjorde sin praktik hos Optiker Ahlström, en Synsambutik i Skövde. Han började arbeta extra där och efter gymnasiet fick han anställning. Ett år senare påbörjade han en eftergymnasial utbildning på S:t Eriks gymnasium i Stockholm med sikte på att bli optiker.

– Jag gick sista årskullen av den ”gamla utbildningen” innan optikerutbildningen blev en högskoleutbildning. För att få min Legitimation och Kontaktlinsbehörighet läste jag mitt sista och tredje år på Karolinska Institutet.

När Erik var klar med sin optikerutbildning började han arbeta som optiker hos Opticon på Kungsgatan i Stockholm.

– Där hade jag förmånen att få arbeta med flera duktiga personer som Ove Floding och Anita Robertsson, vilka lärde mig mycket väldigt mycket om kontaktlinser.

”Genom ett nära och öppet samarbete med vården kan vi ta nästa steg och få en ännu mer effektiv ögonvård.”

1996 lämnade han butiken för en roll som regionchef hos Essilor där han stannade i tre år innan han beslutade sig för att flytta tillbaka till uppväxtorten.  Väl hemma i Skövde blev Erik delägare i den butik han gjort sin första praktik hos och det tog inte lång tid förrän han var delägare i tre Synsambutiker i Skövde med omnejd.

– Det var oerhört lärorikt och mycket jobb att driva tre butiker. Jag ångrar aldrig den erfarenheten men 2009 bestämde vi oss för att sälja butikerna till Synsam. Jag fortsatte som verksamhetschef i knappt två år innan jag bestämde mig för att gå vidare. 

Erik fick chansen att vara med och starta upp ett antal Memira-kliniker i rollen som regionchef. Hos Memira har Erik varit tills nyligen och när han lämnade gjorde han det efter att under de senaste åren arbetat som nordisk kvalitetschef innan han nappade på erbjudandet från Specsavers. 

Vad det var som lockade dig att byta?

– Det som lockade var Specsavers ambition kring det man kallar Transforming Eye Health där man vill bredda optikerns roll i butik och i samhället i stort. Det finns en stor potential för optiker att supporta ögonprimärvården då de svenska optikerna är en arbetsgrupp som är väldigt välutbildad och har mycket erfarenhet. Exempelvis kan optiker göra uppföljningar hos personer med diabetes, glaukom och med flera andra sjukliga tillstånd i ögonen. Genom att ha ett nära och öppet samarbete med vården kan vi ta nästa steg och få en ännu mer effektiv ögonvård. Här har Specsavers en tydlig ambition, säger Erik.

Hos Specsavers hoppas Erik kunna driva utvecklingen av nya kliniska tjänster tillsammans med sina nordiska kollegor. Han avslutar med att förklara hur han ser på optikerns roll i framtiden.

– Jag tror att rollen kommer att bli bredare, fördjupas och ha ett större kliniskt fokus.  

Kort om Erik:

  • Erik har även en Master of Science in Clinical Optometry från SALUS University i Philadelphia, USA, en utbildning som under ett antal år gavs i samarbete med National Center for Optics, Vision and Eye Health i Kongsberg, Norge  
  • Bor växelvist i Skövde och Göteborg
  • Lever ihop med Pernilla och har en 15-årig dotter och två bonuskillar på 13 och 15 år
  • Fritiden spenderar han gärna i sommarstugan utanför Ulricehamn. Dykning på varmare breddgrader, golf och utförsåkning i de flesta former hör också till fritidsintressena