Ny docent vid LNU
Linnéuniversitetet i Kalmar, LNU har fått en ny docent. Vid årsskiftet tillträdde Karthikeyan Baskaran sin nya tjänst vid universitetets optikerprogram.

Karthikeyan Baskaran tillsammans med Pelsin Demir
och professor Antonio Felipe Macedo.
Hej Karthik. Grattis till den nya titeln. Vad gör en docent på LNU:s optikerprogram?
– Jag gör flera saker. Min tid fördelas ungefär mellan 80 procents undervisning och 20 procents forskning. Jag undervisar både på grundutbildningen och den mer avancerad mastersnivån. Just nu driver jag ett forskningsprojekt om svårigheter i dagliga livet hos patienter med Lebers hereditära optikusneuropati (LHON) och hjälper Pelsin Demir att starta ett nytt projekt om synutveckling hos barn i den digitala miljön, i samarbete med vår nyutnämnda professor i optometri, Antonio Filipe Macedo.
– Som lärare i grundutbildningen undervisar jag bland annat i visuell perception samt handleder och examinerar studenters examensarbeten. Inom masterutbildningen är jag kursansvarig för pediatrisk optometri, forskningsmetodik, specialkontaktlinser tillpassning samt optometrisk rehabilitering för både andra- och tredjeårs mastersstudenter. Jag handleder och examinerar även masteruppsatser.
Berätta kort om din bakgrund?
– Jag är uppvuxen i Indien där jag studerade till optiker under en fyraårig utbildning. Efter det jobbade jag en tid på ett ögonsjukhus i Mellanöstern. Återvände till Indien där jag undervisade i optometri. Kom till Kalmar 2009 där jag bland annat forskade kring centrala synbortfall under ledning av Jörgen Gustafsson. Sedan var jag en sväng till USA men kom tillbaka till Sverige och har jobbat på LNU sedan dess.
Vad ser du mest fram emot som nybliven docent?
– Framför allt tre saker. Det första är att vi nu, med både en professur och en docent i optometri, kan ge master-w/magisterexamen med optometri som huvudämne. Det andra är att vi kan etablera en långsiktig forskningsmiljö inom optometri vid LNU, vilket stärker ämnets akademiska ställning och skapar bättre förutsättningar för framtida forskningssamarbeten. Det tredje handlar om min egen karriärutveckling. Jag vill fokusera på att attrahera extern finansiering, utveckla min forskning och bygga vidare på min akademiska meritportfölj, med målet att meriteras för en professorstjänst inom de kommande åren.
Micke Jaresand