Möt fyra studenter i Kalmar

”Den praktiska vanan gör oss säkra och trygga”

Emil Svensson från Västergötland gick från försäljning inom optikbranschen till optometri. Hans examensarbete handlade om hur olika typsnitt påverkar läshastigheten.

– Roligast på utbildningen har nog alla praktiska kurser varit, säger Emil Svensson. När man får tillbringa mycket tid i undersökningsrummet utvecklar man det till en vana – och då blir man också säker och trygg i sin yrkesroll.

Innan han kom till Kalmar jobbade Emil i två år som säljare på Smarteyes i Alingsås. Där blev han mer och mer nyfiken på vad hans kolleger gjorde på dagarna.

– När jag pratade med dem kunde de alla rekommendera optikeryrket. Då var det inget snack om saken. 

Emil jobb handlade om typografi, närmare bestämt seriffer och hur de påverkar läshastigheten – och i förlängningen läsbarheten. 

– Det var något som dök upp som en tanke under kursen i arbetsplatsoptometri. Jag började fundera kring varför allt som vi lämnar in i skolsammanhang måste vara i ”12p Times New Roman”. Särskilt serifferna visade sig vara intressanta eftersom det fanns väldigt delade meningar i ämnet. 

Vad ska du göra efter examen?
– Nu ska jag och min sambo flytta tillbaka hem till Alingsås. Där blir det jobb på Smarteyes men innan det börjar skall jag ha ett par veckor ledigt utan en foropter i sikte. 

Titel på examensarbete:
Seriffers påverkan på läshastigheten

”Nu ser jag fram emot att komma igång och jobba!”

Småländska Johanna Strömblad tyckte det kliniska och det praktiska var roligast i utbildningen. Valet av examensarbete utgick från ett personligt intresse: färgade linser.

– Det har varit roligt att gå utbildningen, men samtidigt känns det skönt att vara färdig, säger Johanna Strömblad, som ursprungligen kommer från Sävsjö. Nu efter examen ska hon flytta till Jönköping och jobba på Smarteyes. Det var där jag gjorde min praktik och de senaste årens sommarjobb. Jag trivs jättebra med mina kollegor och ser fram emot att få komma igång och jobba.

Johanna blev intresserad av optikeryrket efter ett besök hos en optiker med talang för att förklara.

– Vi blev klara med undersökningen lite tidigare och sen satt han och förklarade för mig hur ögonen fungerar. Det gjorde att jag blev nyfiken och kände att jag ville veta mer. 

Johannas exjobb handlade om compliance hos bärare av kosmetiska kontaktlinser utan optisk korrektion.

– Jag har fritidsintressen som involverar kosmetiska linser, så valet av ämne var enkelt. Mitt antagande – som visade sig stämma – var att den typen av bärare sällan har varit i kontakt med optiker för utprovning eller träning. Därför vet de kanske inte hur linserna bör skötas.

Vad är din styrka som optiker?
– Det ligger nog i kundbemötandet. Mina kunder brukar vara lite gladare när de går än när de kommer till butiken.

Titel på examensarbete: Compliance hos cosplayers och lajvare som bär kosmetiska kontaktlinser utan optisk korrektion

”Det bästa med utbildningen var mixen!”

Klara Lennéer från Västergötland ångrar inte sin spontanansökan till utbildningen för tre år sen. Hon ser nu fram emot jobb på Specsavers i Göteborgstrakten. Teoretiskt är hon bland annat intresserad av hur man kan hejda myopiutveckling hos barn. 

– Generellt sett har utbildningen varit en bra utmaning där man har blandat teori och praktik, säger Klara Lennéer, uppvuxen i Tidaholm. Vi har fått träna en massa på kundbemötande och hur det är att jobba som optiker. 

Innan hon kom till Kalmar hade Klara arbetat som optikerassistent i några år. Men hon kände att det var dags för nya utmaningar. 

– Så det blev en spontanansökan till utbildningen när jag såg reklamen för att sista anmälningsdatum för högskola och universitet närmade sig. 

Klara tycker att hennes starka sida är kommunikationen med kunder och patienter. Hennes examensarbete var inriktat på ett problem som blir alltmer akut:

– Det handlade om kontaktlinser (MiSight från CooperVision) som är till för att stoppa myopiutveckling hos barn. Hur kan vi hjälpa unga människor att inte bli närsynta?

Vad var det bästa med utbildningen?
– Det var nog mixen av alltsammans.

Titel på examensarbete: Jämförelse i kontrastkänslighet
och ackommodativ respons mellan MiSight® och Proclear® Multifocal.

Klara Lennéer fick Synologens stipendium till en student ”som under sista året visat på en mycket god patientkontakt, kombinerad med mycket goda kliniska färdigheter”.

”Det var tre roliga år!”

Christer Citron driver egen butik i Växjö, och satsade på vidareutbildning för att utveckla familjeföretaget. Många är de timmar han har pluggat medan tåget har rullat fram genom de småländska granskogarna.

– För mig har det varit fantastiskt att som lite äldre få en sån här möjlighet, säger Christer Citron. Det har varit tre mycket roliga år med alla goa klasskamrater och lärare. Naturligtvis  var det lite tufft i början eftersom det var många år sen jag pluggade sist. 

Tillsammans med sin hustru Marie äger Christer Specsavers Optik i Växjö.

– Vi var från början tre delägare i butiken. Men när vår tredje partner Katarina – som var den enda optikern av oss – tog över en butik i Värnamo behövde vi en optikerpartner. Vi föreslog då för Specsavers att jag skulle utbilda mig, vilket de gick med på.

Under hela utbildningen har Christer bott kvar hemma.

– Jag har pendlat med tåget mellan Växjö och Kalmar. Fördelen har varit att man har kunnat plugga på tåget och på så sätt dra nytta av tiden.

Nu är Christer ivrig att komma igång och börja jobba för fullt igen. 

– Jag har inte hunnit vara i butiken så mycket under studietiden, så min fru har fått dra ett tungt lass. Så nu gäller det att producera.

Vad handlar ditt examensarbete om?
– Det är en jämförelse av komfort och synfältsbredd i progressiva glasögonglas som har samma grunddesign, men som har slipats enligt olika tekniker – konventionell teknik och freeform-teknik. Ett intressant ämne som anknyter till mitt dagliga arbete i butiken.

Titel på examensarbete: Jämförelse mellan progressiva glasögonglas – är freeform bättre än konventionella?