Hur behandla synproblem vid post-Covid-19
Jan Johansson, forskare och optometrist vid Karolinska institutet, har gjort banbrytande insatser inom neurorehabilitering och post-Covid-19-forskning. Redan i pandemins tidiga skede publicerade han en av de första studierna som avslöjade hur synen kan påverkas av sjukdomen – och hur dessa problem kan behandlas. Med en kombination av kliniska studier och avancerad ögonrörelseanalys har hans arbete bidragit till att skapa nya möjligheter för både vården och optiker-
kåren.
Text Ida Iwdal

Jan Johansson har tidigare forskat om hur hjärnskador, hjärnhinneinflammation och infektioner, exempelvis efter TBE, kan påverka synen. Han understryker vikten av att förstå vilka konsekvenser sådana tillstånd kan ha på synförmågan och hur dessa kan behandlas. När Covid-19-pandemin bröt ut blev Jan Johansson tidigt intresserad av att undersöka dess inverkan på synen. Patienter vars hjärna har påverkats kan drabbas av långvariga, ofta diffusa besvär som är svåra att identifiera – både för primärvården och för optiker. Detta leder till att många av dessa patienter faller mellan stolarna.
Redan 2020 inledde han ett samarbete med rehabiliteringskliniker för att kartlägga och identifiera mönster hos dessa patienter.
Läs artikeln i Optik Print 1 2025!