Tekniska lösningar och beprövade storsäljare

På årets Optikmässa samlades 776 besökare och närmare 60 utställare på Waterfront i Stockholm. Många passade på att köpa in såväl nyheter bland bågar och tekniska lösningar, som beprövade storsäljare.

Text och foto Katarina Ek

Silhouette presenterade under Optikmässan sin nya innovation ”Clear Sky” och detta firades med bland annat god plockmat och flotta cocktails signerade Stockholms bränneri. Clear Sky är en bågkollektion som inte bara är tillverkad av återvinningsbara material, utan materialet består dessutom av organiskt spill från olika industriområden som tillvaratagits. En båge gjord av hö, alger eller varför inte bark där inga nya material har behövt produceras känns helt rätt i tiden, berättade Sarah Bennedicte Angell som är marknadschef för Silhouette Nordic. 

En av dem som var inbjuden att fira denna nya innovation var Jimmy Florikason. Han jobbar med PR & VIP relations och är baserad i Sverige och pendlar till och från New York. 

– Mitt samarbete med Silhouette kom till lite av en slump, som så ofta i min bransch, berättar Jimmy. Jag och Sarah kände varann sen tidigare och jag blev inbjuden till en pressfrukost av Silhouette precis innan jag skulle åka till New York i början på 2024. När Molly Rogers, Head of Costume & Design, hörde av sig och efterlyste glasögonbågar till tv-serien “And just like that” så tänkte jag såklart direkt på Silhouette som kombinerar snygg design med hög produktkvalitet. När man arbetar på den amerikanska marknaden så måste man dessutom vara väldigt snabb, annars går frågan till någon annan. Där var Sarah på Silhouette snar att agera, och vi kunde snabbt förse Molly Rogers med ett antal snygga bågar att välja mellan. 

Ett antal branschjubileum firas under 2025 och många inledde festen på årets Optikmässa. Optileks fyller 50 år, Synologen fyller 35 år och mässans arrangör SOLF fyller hela 55 år. 

Optikmässans partner Klarsynt fyller 30 år och det ska firas rejält på kommande Klarsyntmässa i augusti, berättade Pontis Ubby Ohlsson som är affärscoach på Klarsynt. Det var inte helt lätt att få till en pratstund med Pontis då intresset för att starta en fristående butik eller kliva in med sin befintliga butik i Klarsyntgemenskapen är stor.  

– Det stämmer, bekräftar Pontis som gärna lyfter fram Klarsynts motto ”egen men inte ensam”. För oss är det viktigt att lyssna på våra anslutna butiker och tillsammans hitta den väg framåt där vi kan hjälpa dem bäst och framför allt dra nytta av att vi är många butiker. Det gäller till exempel bra inköpspriser. En annan viktig och central del för oss är vårt molnbaserade affärssystem ServeIT online som är mycket uppskattat. Jag har ett väldigt roligt och omväxlande jobb, konstaterar Pontis innan hon ursäktar sig för att sätta sig ner och gå igenom medlemsförmånerna med en potentiellt ny Klarsynt-ansluten butik.

Under fredagskvällen delade SOLF ut två stipendier på 10 000 kronor; Årets initiativ samt Årets hederspris. Årets hederspris tilldelades Magnus Lagerin på Hemoptik. Hemoptik startades för att erbjuda en fullständig synundersökning i hemmet för de som har svårt att ta sig till en optiker, och motiveringen löd: ”I en orolig tid får du din omgivning att minnas VARFÖR vi gör det vi gör, och vilken skillnad vi som bransch kan göra för människors liv genom att göra synvård tillgänglig även till de, som inte annars ges en chans.”

Årets initiativ tilldelades Daniel Niemi, vd på Niemis optik med motiveringen: ”När andra avvecklar, utvecklar du inte bara din verksamhet, utan också branschen genom att titta långt utanför den berömda lådan och inspirerar från norr till söder.” Niemis optik har startat ett antal nya butiker som gör synvård tillgänglig även för dem som bor på landsbygden, och Daniel Niemi var märkbart förvånad över utmärkelsen.

– Det är dock inte bara jag som vunnit detta, förtydligade Daniel. Vi är ett bra team där alla vill åt samma håll, vilket är en grundförutsättning för vår verksamhet. 

För den som var intresserad av att plocka på sig några CET-poäng så fanns föreläsningar tillgängliga under årets Optikmässa. Therese Westerlund från Synologen föreläste om hur vi tar hand om olika samsynsproblem och OCT-diagnostik för optiker fanns också med på schemat med Stamatios Aslanis, ögonläkare på St Eriks ögonsjukhus och Peter Wenner från Topcon. OPTIK fick chansen att prata med Vivianne Gergi som föreläste med titeln ”Myopibehandling – ett val eller en skyldighet?” För Vivianne, leg optiker och myopispecialist på Cooper Vision, råder det ingen tvekan. 

– Eftersom myopibehandling är vårdstandard enligt WCO (World Council of Optometry) så anser jag att det är varje optikers skyldighet att informera om att myopibehandling finns. Däremot så är det inget fel med att remittera patienten vidare till annan vårdgivare om man själv av olika anledningar inte vill arbeta med myopibehandling. 

I en studie svarade 26 procent av optiker att kostnaden för patienten var den främsta anledningen till att de inte informerade om myopibehandling, en siffra som Vivianne inte är helt nöjd med. 

– Vi kan inte se på föräldrar vilka resurser de har tillgång till för att behandla sitt barns myopi. 90 procent av alla starkt myopa patienter utvecklar någon typ av synnedsättning eller ögonsjukdom och många föräldrar är beredda att omprioritera sina utgifter – om optikern förklarar varför det är viktigt att stoppa myopiutvecklingen. 

Några handfasta tips bjöd Vivianne också på. 
– Om du får in recept från ögonläkare där myopibehandling inte ordinerats, ta kontakt med ögonläkaren och kolla ifall det är okej att du tillpassar myopibehandlande glas istället för vanliga enkelslipade. Det är viktigt att ögonläkaren känner till att patienten står på myopibehandling. Och när du berättar om myopibehandling för patienten och föräldrarna, var positiv. Försök att beskriva den aktuella situationen utan att skrämmas. Och – ge EN tydlig rekommendation. Om du rekommenderar myopibehandling, håll dig då till att berätta om den och varför det är din rekommendation som vårdgivare. 

I Zeiss monter var det guldtema då lanseringen av en ny antireflexbehandling firades. Med den nya behandlingen utlovas kristallklara glas med en gyllene reflektion, och de besökare som OPTIK talade med såg fram emot att matcha ihop den nya behandlingen med bågar och glas som går i guld och brunt. 

Christina Johansson som representerade Leijma hade fullt upp under mässan med att demonstrera Optikerns brilletvätt som nu finns i efterlängtad refillflaska. Det är en putsspray som gör glasen rena utan gnuggande, man sprayar bara på glasen och sköljer sedan av med kallt vatten. Har man en bra antireflexbehandling så kan man därefter låta glasen självtorka, annars torkar man bara av de vattendroppar som blir kvar med en ren och mjuk duk.

– Vår putsspray har en rad fördelar, berättade Christina medan hon satte rejäla tumavtryck på glas som hon sedan visade hur man enkelt sprayar och sköljer bort. Den passar alla som har svårt att se om det blir rent när de inte har glasögonen på sig, och den är enkel att använda för den som av olika anledningar har svårt med finmotoriken. Dessutom blir det inte lika lätt repor på glasen som när man gnuggar dem. 

När lördagen gick mot sitt slut så var SOLF:s Johan Carlius mer än nöjd med årets mässa. 
– Det jag är mest glad över är att vi har en så fin blandning av stora och små leverantörer, kommenterade Johan. Vi ser redan fram emot att arrangera nästa års Optikmässa 2026 och även den kommer att ta plats på Waterfront.