Essilor introducerar Eyezen Start – enkelslipade glas med två optiska centra

Essilor satsar hårt på att anpassa sina produkter för en digital livsstil. Med Eyezen Start lanserar man ett nyskapande enkelslipat glas, avsett för yngre bärare som vill undvika ansträngda ögon.

– I Eyezen Start inför vi nu två optiska centra – avstånd och nära – trots att glaset är utan ett lästillägg; jag skulle vilja kalla det en revolution inom optiken. säger Hugo Schunnesson, optiker och produktchef på Essilor AB. Det är ju så det fungerar i multifokala glasögon, men här får man samma sak utan att man har infört en extra styrka.

Det var den 5 mars i år som Essilor Sverige lanserade sitt nya enkelslipade glas som de benämner ”The new generation of single vision lenses”. Det är en typisk produkt sprungen ur Essilors FoU-strategi, där man kartlägger den digitala livsstilens beteenden och behov och anpassar sina produkter efter de problem som uppstår.

– Essilor har alltid använt sig av bärartester, men nu har de utvecklats och blivit alltmer avancerade, säger Hugo Schunnesson.

Vanliga enkelslipade glas har bara ett optiskt center, vilket sitter mitt i glaset. Där man tittar oftast, ser man också bäst. Nackdelen med denna design är att det uppstår aberration – optisk oskärpa och förvrängning – ute i kanterna. Ju mer styrka i glaset, desto värre blir det.

– Aberrationen gör att ögat hela tiden tvingas ställa in sig för att hitta skärpan. När bäraren växlar blicken mellan olika saker leder det till trötta, ansträngda ögon. Syftet med Eyezen Start är just att ögat ska slippa göra dessa inställningar.

Produkten Eyezen Start är framför allt anpassad för tre fenomen
som är typiska för den digitala livsstilen: ständiga växlingar
mellan olika betraktelse- och läsavstånd, sänkt blick
och framåtböjt huvud samt liten och pixelerad text på skärmen.

Under utvecklingsarbetet med Eyezen Start filmades testbärare när de stod, satt och låg, samtidigt som de till exempel skrev ett mejl eller såg på video. Sånt som studerades var bland annat avståndet mellan öga och skärm samt huvudets och ögats läge och rörelser.

– De som ska läsa från skärm gör en av två saker. Antingen sänker de hakan – vilket inte är särskilt bekvämt. Eller så sänker de blicken, vilket gör att de tittar genom en del av glasögonglaset där det inte är lika skarpt.

Ur denna typ av observationer föddes idén att skapa ett enkelslipat glas som har två optiska centra, samtidigt som själva styrkan är detsamma i hela glaset. Det gör att ögonen inte behöver kämpa lika mycket.

– En kollega som testade dem använde ordet ”mjukare” för att beskriva upplevelsen. Tidigare brukade han gnugga sig i ögonen med jämna mellanrum, men han märker nu att han inte gör det lika ofta.

Eyezen Start kommer att kosta lite mer än vanliga enkelglas, men Hugo Schunnesson tycker att de kan vara av intresse för alla bärare som inte kräver multifokala glas.  

– Frågan som optikern ska ställa till kunden är denna: ”Tycker du att du känner dig ansträngd i ögonen när du växlar mellan olika aktiviteter och läsavstånd?” Ju större styrka bäraren har i sina glas, desto lättare är det för dem att upptäcka fördelen.

OLLE BERGMAN