En alldeles vanlig optiker och en av hans patienter

När man som jag kommer i kontakt med kollegor i Norden blir man nyfiken på hur det kom sig att de valde just optikeryrket, hur de arbetar och vad som driver dem. För några år sedan fick jag överta en svensk kund med keratokonus, bosatt i Skåne men som länge åkt ända till Oslo för att få kontaktlinser tillpassade. Efter att hon varit hos mig i Mölnlycke på några kontaktlinskontroller frågade jag Gustav Brinkby om inte han kunde ta hand om henne istället. Så hon slapp åka så långa vägar. Här är historien om Gustav och Ingela.

Text Anita Robertson

Gustav

Hur kom det sig Gustav, att du kom in i optikeryrket? 
– Sommaren efter gymnasiet visste jag inte vad jag skulle göra. Då hade jag besök av en barndomskompis som sa att hon skulle söka till Optometri-utbildningen i Köpenhamn, dåvarande TEC, så jag bestämde mig för att följa med och flyttade dit.

Varför gick du sedan master-utbildningen i Norge/Buskerud – USA/Philadelphia?
– Det var en push från Göran Skjöld. Jag och hans son Niclas bestämde oss för att gå master-utbildningen i Norge som Göran hade gjort. Vi började ganska direkt efter examen i optometri i Köpenhamn i januari 2009. Vi fick tillåtelse att gå även om vi inte hade gjort KL2 (avslutningsdelen om kontaktlinser), med krav om att vi skulle klara av det innan vi tog examen från SALUS. 
– Master-kursen är det bästa jag gjort. Första lektionen var otroligt inspirerande. Det fanns så mycket mer att lära om ögats anatomi, patofysiologi och patologi. Ganska snabbt insåg jag också att man aldrig kommer bli fullärd. Kunskap är färskvara!

Varför heter din butik Holms optik? 
– Den grundades i slutet på 60-talet och togs över 1985 av Bengt Holm. Mina föräldrar tog över butiken 2001 och när jag tog över efter min far 2016/2017 var namnet så inarbetat att det kändes viktigt att fortsätta med det.

Vilken del av ditt yrke tycker du är mest intressant? 
– Ögats sjukdomar och hur vi kan hjälpa patienter till en bättre seende vardag är mest spännande. Att tillpassa specialkontaktlinser på patienter med keratokonus, PMD och oregelbunden astigmatism ger en så otroligt nöjd patient när vi lyckas. Det är verkligen skillnad på att inte klara sig överhuvudtaget till att faktiskt leva helt normalt. 
– Om vi tar vår kund Ingela till exempel, så har vi lyckats få en lösning på problemet med irritation och skav samt förbättrat synskärpan med en miniskleral design. Hon har en mycket avancerad keratokonus. Ingela är transplanterad för snart 40 år sedan och båda cornea är mycket oregelbundna och ordentligt kupiga. Att sklera dessutom är kupig har inte gjort tillpassningen lätt. Ingela kan nu bära sina linser upp till 12 timmar utan problem och ser 1,0 utan skuggor. Kvarvarande skuggbilder är annars mycket vanligt bland keratokonus-patienter.

Vilken del är svårast? 
– Med minisklerala kontaktlinser upplever jag det svåraste att få en kant som landar mjukt samtidigt som övriga delar ligger på jämnt avstånd.  Ibland strävar man efter perfektion i huvudet även om allt fungerar mycket bra. Det gäller att sänka kraven från perfektion till att faktiskt få en nöjd patient med synskärpa, komfort och att ögat mår bra. 

Hur fungerar samarbetet mellan optiker i södra Sverige? Remitterar ni till varandra? 
– Jag tycker de senaste åren att det blivit betydligt bättre. Jag får remisser från optiker och ögonläkare i Skåne och Halland, men även Stockholm. Jag var delaktig i Optikerförbundets projekt om glaukom och efter utbildning av optikerna i länet samt Göran Skjölds gedigna arbete, har vi skapat bättre samarbete och mindre prestige mellan optiker. Det är av yttersta vikt att vi skiljer på bedömning av en undersökning och försäljningen av produkten. Är det en remiss så ska ett remissvar ges och vi ska inte trycka på för försäljning.

Varför tycker du att det är bra att tillhöra en kedja? 
– I ett mindre bolag som vårt är det otroligt värdefullt att få ta del av en genomtänkt infrastruktur och centrala avtal. Inom Klarsynt har vi till exempel IT-systemet ServeIT Online. Vi är gemensamma men också väldigt olika. Du tar del av det du tycker om och kan anpassa till din klinik/mottagning/butik. Det som passar i norr kanske inte passar i söder eller den profil som du har. 

Du valde ju att överta pappas verksamhet men om du inte hade haft den möjligheten, hur hade du då valt att arbeta idag? 
– Jag gillar att arbeta för mig själv och styra den tid jag har. Jag ser verkligen ett stort värde för mig själv att träffa patienter så därför är jag övertygad om att jag hade gjort det på något annat sätt – möjligen som ambulerande optiker, på sjukhus eller på en annan privat mottagning. 
– Mitt intresse för att utbilda optiker och optometrister hade tagit större del än vad det gör idag. Framöver kommer jag vara delaktig i den nya Masterutbildning i Oulu, Finland samt fortsätta mitt samarbete med att utbilda Multilens kunder i specialkontaktlinser. 

Vad skulle du vilja säga till nyutexaminerade optiker som precis har påbörjat sin yrkesbana? 
– Jag byter ordspråket ”Kunskap är makt” till ”Kunskap är färsk-
vara”. Man blir aldrig fullärd. 
– Ta för dig och våga. Man lär sig många gånger av att göra fel. Bygg sakta upp en specialitet som du brinner för. Skaffa dig en mentor. I mitt fall har Göran Skjöld betytt och betyder otroligt mycket.

Lyssna på patientens ”Chief complaint” men var även uppmärksam på de små detaljerna de säger till dig. Det kan vara avgörande för att se eller inte se i framtiden.

Ingela

Hur har diagnosen keratokonus påverkat dig och ditt liv och arbete?
– Jag fick min diagnos 1965 av ögonläkare Arvid Anseth i Lund. Svårt att säga hur det har påverkat mitt liv. Tror egentligen inte så mycket när det gäller mitt arbetsliv. Hade turen att kunna bära mina kontaktlinser från tidig morgon till sen kväll under alla år jag arbetade på obekväma tider som sjuksköterska.  Det är först på 2000 talet mina stora bekymmer med linser började. Men visst kan jag bli avundsjuk på tex min far nu 98 år som ser som en hök utan glasögon.  Är väl mer bekymrad för framtiden om man inte klarar sätta i sina linser själv. 

Känner du någon som har samma problem med ögonen?
– Bägge våra söner har ärvt min keratokonus. Vår dotter har inte keratokonus så det är inte 100 procent ärftligt i alla fall. Var jag själv har fått det ifrån vet jag dock inte. Den personen borde ju varit gravt synskadad.  En klasskamrat till mig har också keratokonus. Vi gick i samma klass under alla våra skolår. Och vi har fortfarande kontakt. Jag minns att hon i skolan beskrev sina symtom och att ingen visste vad som fattades hennes ögon. Jag sa då att det låter som samma som jag har och tipsade henne om att gå till ögonläkare Arvid Anseth i Lund. På den tiden var det bara att beställa tid där man ville. Och jo, hon hade keratokonus. Lite lustigt i sammanhanget är att vi transplanterades samtidigt på Malmö sjukhus. 

Minns du dina operationer?
– Jag minns mina operationer i detalj. Först transplantation av höger hornhinna 1981. Det är snart 40 år sedan. Ett par år efter vänster hornhinna. Två gånger med avlastande snitt i höger öga. Och på det skelningsoperation på först höger sedan vänster öga. En dold skelning kom fram bara ett par år efter min transplantation men åtgärdades inte förrän 2002 och 2011. 

Har du haft många olika kontaktlinstyper?
– Jag vet faktiskt inte hur många olika typer av linser jag haft.  Mina första tillverkades på Larssons optik i Lund av optiker Bengt Rexö. Det måste ha varit 1965. Då hade det väl kommit de linser som kallades halvhårda. Bengt var otroligt duktig och hängiven. Jag kunde komma till honom och han berättade att han suttit halva natten med mina linser. Men han fick alltid till det. Så länge Bengt arbetade hade jag alltid fungerande kontaktlinser. 
– Sedan började mitt bekymmer med att hitta en optiker som kunde göra kontaktlinser. Jag började först hos optiker Branning i Lund. Tyvärr avled han. Jag testade syncentralen i Lund. Utan framgång. Jag gick på St Erik i Stockholm. Det gick hyfsat. Men de fick inte till min högra lins. 

Ett tag åkte du ända till Oslo för att få hjälp med dina kontaktlinser – hur kom det sig?
– I början på 2000-talet hade min äldste son flyttat till Oslo och där kommit i kontakt med en fantastiskt duktig optiker; Anne Norvik Jervell. Det föll sig naturligt att jag konsulterade henne. Och hon löste mina linsproblem. Vad hon testade för linser vet jag inte mycket om men hon fick det alltid att fungera. Jag är så tacksam för vad hon åstadkom under alla dessa år. Så kom det sig att jag under flera års tid åkte till Oslo för att träffa min optiker. Och som bonus träffa min son med familj. Han är än idag bosatt i Oslo. 
– Men för att slippa allt för långa resor hjälpte Anne mig att hitta optiker i Sverige. Det var kanske tre år sedan? Så småningom  hamnade jag hos Gustav Brinkby i Helsingborg och där går jag nu sedan en tid tillbaka. Vänster är nu utbytt och fungerar mycket bra och höger är på gång. Och Gustav kämpar precis som de andra med att få linserna att passa. 

Hur har din syn förändrats under åren?
– Jag trodde i min enfald att om man en gång var transplanterad så höll sig ögat som det blivit. Men inte. Mitt vänstra öga var från början helt fantastiskt bra. Jag kunde sitta i soffan och läsa texten på tv utan kontaktlins. Men en dag upptäckte jag att synen blev allt sämre på det ögat. Och det gick ganska snabbt. Transplantatet hade börjat ändra form. Jag hade också ont i perioder. Det stack som nålar i ögat. 
– Jag kan dock fortfarande läsa med vänster öga utan kontaktlins och det är jag oerhört tacksam för. Med höger öga kan jag inte se alls utan kontaktlins. Inte ens på nära håll. Men det ögat har nog hållit formen. Tror jag. Har i alla fall inte haft ont i det. 

Har du regelbunden kontakt med ögonläkare?
– Jag har haft sporadiska besök hos ögonläkare. Och då bara på eget initiativ. För cirka tre år sedan sökte jag på Aleris ögonklinik i Ängelholm på grund av smärta i vänster öga. Av de läkare jag fick träffa var där en Marianne Forsberg som verkligen tog mig på allvar. Och nu kallar hon mig en gång om året och tycker det är viktigt att jag även har en läkarkontakt. 
– Vill avsluta med att säga att jag känner en så stor tacksamhet mot dessa duktiga, hängivna optiker jag kommit i kontakt med. Bengt Rexö, Anne Norvik Jervell, Anita Robertson och Gustav Brinkby. 

Ni har hjälpt så att jag kan leva ett helt normalt liv trots en i grunden svår ögonsjukdom. Och ni har gjort ett fantastiskt jobb.  Mina ögon är inte de lättaste. Tack.  

FAKTA

Ingelas ögon vid inledande besök hos Gustav: 
Keratokonusdiagnos: 70-talet. Transplanterad höger 1981 och vänster 1983. Avlastande snitt.
Historik: Haft de flesta stabila corneallinser. Sedan 2015 övergått till skleral lins SO Clear höger öga och sedan 2018 Rose K2 IC vänster.
Besvär med framförallt vänster lins med skav och irritation efter några få timmar med linsen. 
Höger fungerar förhållandevis bättre. Kan ha höger lins hela dagen ibland. Tar ibland ut linserna och vilar ögonen. Fungerar att läsa med vänster utan lins, men vill ha bra avståndsseende med båda ögon.
Visus med egna linser: HÖ: 0,7 och VÄ: 0,9 men mycket skuggor och dubbelseende monokulärt höger och vänster. Upplever mer varierande seende med vänster.
Topografi är svårt att ta på cornea med transplantat. Får bara centrala delar. K-värden vänster 5,72 / 6,49. RoseK2 IC (VÄNSTER) har alldeles för stort kantlyft. Emellanåt stor rörelse och luft. Tyvärr är det inte möjligt att göra linsens kanter kupigare. Kan därför inte fortsätta med vald lins.
Väljer att övergå till ONEFIT MED. Vi inleder byte vänster lins pga att höger lins är relativt ny och fungerar förhållandevis acceptabelt komfortmässigt enligt önskan från Ingela.
Vänster tillpassning under höst och vinter 2019/2020
Flertalet testlinser utprovas för att åstadkomma rätt passform. Efter en del justeringar blir bästa passform enl följande:
ONEFIT MED Optimum Infinite med HydraPEG
V: SAG 6200 / CCR190 / -4,37 / TPC +125/-75 / M+200 / L -100 
Visus 1,0. Ingen restrefraktion. Ingen ökning i visus med stenoptiskt hål. Inga skuggor. Objektivt Centralt clearence efter 4 timmar ca 100um. Clearence ökar främst inferiort från mittperifieri. Limbal clearence acceptabel men något ojämn, ingen touch. Kanten landar lagom och mjuk i samtliga kvadranter. Subj väldigt nöjd med skärpan. Komfort efter 2 månader användning upplevs väldigt bekväm upp till ca 12 timmar. Under sommaren 2020 fortsätter vi med byte av höger lins som är under bearbetning.