Nytänk i spåret av coronan

När pandemin slog till i mitten av mars var det knappt ett par veckor kvar till Optometridagarna. Med bara dagar kvar tvingades Optikerförbundet att blåsa av. 

I inledningen av sommaren var det SOLF som ställdes inför motsvarande dilemma och kort före midsommar kom så beskedet att skjuta fram mässan. Planen är nu att genomföra den i mitten av januari istället. Mässan är ett viktigt tillfälle för branschen att uppdatera sig och har länge varit ett naturligt startskott på hösten. Många såg fram emot att få komma tillbaka till någorlunda normala gängor, inte minst efter den miserabla vår och sommar som vi haft. Nu får vi vänta ytterligare några månader. I väntan på det rekommenderar jag sidorna 33-43, där några leverantörer berättar om det senaste. I mitten av september kan man också åka till Göteborg där initiativet You&Eye genomförs,

Under sommaren har många har passat på att upptäcka vad landet har att erbjuda. Själv har jag kunnat konstatera att hamnarna präglas av innovativt nytänk i coronans spår. Incheckning kunde på många ställen ske mobilt och du slapp trängas på hamnkontoret. När det var dags att fylla på maten beställde vi på nätet, varefter påsarna kördes till båten. Hemlevererans har vi vant oss vid, men bryggleveranser var ett nytt grepp för att minska trängseln. Det här är exempel på hur situationen tvingar oss att tänka i nya banor som på sikt förbättrar samhället. Teknisk utveckling brukar ju beskrivas som myrsteg som ibland tar jättelika kliv. AI är fortfarande i sin linda, men kommer leda till såna kliv. Alla är inte övertygade att AI enkom är av godo, men rätt utnyttjat kommer det verkligen kunna underlätta. På sidorna 9-10 kan ni läsa hur tekniken kan användas för att hjälpa de med synnedsättning att få ett bättre liv.

Många talar om ett ”före&efter” Covid-19, vilket jag tror kommer driva den tekniska utvecklingen ett antal steg framåt i högre tempo än vad vi väntat oss. Naturligtvis kommer vår bransch inte vara något undantag. Många har under senare år funderat kring möjligheten att göra synundersökningen på distans men utan att nå hela vägen. Våren och sommaren har tvingat oss att tänka utanför boxen och jag vet att flera aktörer kommit långt med denna utveckling. Personligen är jag övertygad att vi i närtid kommer se nya, smittsäkrade lösningar för synundersökningar. Inte osannolikt baserat på AI.

Fredrik Thunell
vd, Optikbranschen