Ledare: Branschen möter osäker värld

2022 har naturligtvis präglats av Rysslands invasion av Ukraina. En osäkrare värld har medfört  en inflation och prisökningar som vi inte har sett på flera decennier. Räntorna har följt med till högre nivåer än vad vi vant oss vid och skenande elpriser har varit en följetong. Vi får också signaler om en stundande lågkonjunktur.

Läs vidare

Skugga prisas för ny teknik

Kommer glasögonindustrin att omvälvas av en smart modul fullproppad med elektronik vilken går att integrera med designade bågar? Det hoppas Mikael Eriksson och hans kolleger på Skugga, med huvudkontor vid Skanstull i Stockholm. Alldeles nyligen belönades produkten med ett av branschens främsta teknikpris.

Läs vidare

Deltagarrekord för Optometridagarna

Optometridagarna 2022 blev en strålande succé med över sjuhundra besökare och ett program fullspäckat med matnyttigheter från forskningslabb och sjukvårdskliniker. Optikerkåren fick också den första inblicken i det som kan komma att bli nya kliniska riktlinjer respektive föreskrifter.

Läs vidare

Internationell panel om myopi

Hur ser förekomsten av myopi ut och vad finns det för färska forskningresultat kring närsynthet? Det var frågor som Linnéuniversitetets Pelsin Demir fick reda ut som paneldeltagare under årets Clinical Conference.

Läs vidare

Nyheter i montrarna trots sent datum

Det blev en lång, ofrivillig väntan, men till slut var den här, Optikmässan 2022. Ett 80-tal utställare och ett pärlband av intressanta och roliga föreläsare lockade drygt 600 besökare till Scandinavian XPO i Arlandastad, utanför Stockholm.

Läs vidare

Klinik med fokus på barnögon

Barns ögon och syn har på senare tid varit en fokusfråga i branschen. Ökande skärmtid, ensidigt närarbete, mindre utomhusvistelse och i många fall bristfälliga rutiner för synkontroller av barn i tidig skolålder lyfts fram som bidragande orsaker till att fler och fler barn drabbas av synproblem och att de upptäcks onödigt sent. I maj i öppnade Synsam en särskild barnklinik i sin butik på Hötorget i Stockholm.

Läs vidare

Synbesiktningen – ett säkert hösttecken

Synbesiktningen är ett av optikbranschens säkra hösttecken. För fjortonde året i rad genomförde Synoptik i slutet av oktober den årliga aktiviteten tillsammans med Bilprovningen. Målet är detsamma som det alltid varit – att få till ett krav på syntest vid körkortsförnyelse.

Läs vidare

Vetenskap 8: Spännande framtid väntar

Då är årets sista nummer av Optik här och med det också den avslutande vetenskapsdelen.  Under året har det varit artiklar med inriktning på både främre och bakre segment av ögonen. Det är första året på länge där inte artiklar som relaterar till Covid-19 har publicerats.

Läs vidare