Skugga prisas för banbrytande teknik

Kommer glasögonindustrin att omvälvas av en smart modul fullproppad med elektronik vilken går att integrera med designade bågar? Det hoppas Mikael Eriksson och hans kolleger på Skugga, med huvudkontor vid Skanstull i Stockholm. Alldeles nyligen belönades produkten med ett av branschens främsta teknikpris.

Text Olle Bergman

Det tog nästan ett decennium av hårt, gnetigt arbete, men i september 2022 kom belöningen. På Silmo D’Or-galan i Paris belönades Skugga Technology med ett av branschens främsta utmärkelser för teknisk innovation. Priset fick de för sin ”integrated platform based on a patented module allowing communication and data exchange between glasses and smartphone/cloud with total integrity of personal data privacy”. Kort sagt: de har löst problemet med att fylla ett par snygga glasögonbågar med avancerad elektronik och göra dem till en säker teknikplattform.

– Det är lite overkligt att vi vann, säger Mikael Eriksson. Under åtta år var det väldigt få som betraktade vårt koncept som något särskilt. Men nu fick vi äntligen det första stora erkännandet från glasögonbranschen och dess tillverkningsindustri.

Läs mer i tidningen.