Branschen möter osäker värld

2022 har naturligtvis präglats av Rysslands invasion av Ukraina. En osäkrare värld har medfört  en inflation och prisökningar som vi inte har sett på flera decennier. Räntorna har följt med till högre nivåer än vad vi vant oss vid och skenande elpriser har varit en följetong. Vi får också signaler om en stundande lågkonjunktur. Allt det här gör såklart att människor håller hårdare i pengarna. Sällanköpshandeln, där vi verkar, brukar tyvärr vara bland de första att ta smällen i dessa lägen och tuffare tider ligger nog i korten.

Hösten har annars präglats av förslaget på ny optikerföreskrift som kommer på remiss inom kort. Den kommer sannolikt öppna nya arbetsuppgifter, ett skifte som innebär att optikern kan ta en mycket större plats inom ögonvården och på sikt även för hur branschen organiserar sig. Det är verkligen glädjande att översynen äntligen är på gång, det har varit en trist följetong de senaste 15 åren.

Ett annat glädjeämne är såklart att vi äntligen fått träffas igen! Oktober inleddes med att vi sågs på Optometridagarna och sedan igen par veckor senare ses igen på Optikmässan. Det var en turbo-revansch för åren som passerat.

Utöver det har vi såklart också jobbat Trafik & Syn. Efter regeringsskiftet styrs infrastrukturdepartementet av en kristdemokrat. (KD) är tillsammans med (L), (SD) och (C) partier som tagit tydlig ställning för regelbundna synkontroller. Egentligen var det bara (M) som var uttalat emot regelbundna kontroller innan valet. Sossarnas riksdagsledamöter under förra mandatperioden var  positiva när man pratade med dem, men om de hade ställt sig bakom oppositionens åsikt hade det varit en knäpp på näsan till egen minister – det ville man inte vara med om.

Regeringsskiftet väcker därför ett försiktigt hopp att frågan kan lossna, även om jag är luttrad efter åren vi har jobbat med detta. Vi påminner regeringspartiernas företrädare om tidigare ställningstaganden, men eftersom regeringens beslut ska vara gemensamma kan (M)-s fortsatt motstånd innebära att de andra måste ändra vad de tyckte innan valet. Dessutom pressar vi på (S) att svänga 180 grader och stödja förslaget. Det skulle kunna tvinga (M) att tänka om. Känns det rörigt? Ja, politiken är inte alltid logisk och det som var svart igår kan vara vitt idag. Möjligen randigt. Eller gredelint. Schrödingers levande döda katt brukar poppa upp i huvudet ibland.

Fredrik Thunell
vd, Optikbranschen