Rekorddagar i post-corona-tappning

Optometridagarna 2022 blev en strålande succé med över sjuhundra besökare och ett program fullspäckat med matnyttigheter från forskningslabb och sjukvårdskliniker. Optikerkåren fick också den första inblicken i det som kan komma att bli nya kliniska riktlinjer respektive föreskrifter.

Text och foto Olle Bergman

Joakim Halldén, Charlotte Svensson, Jesper Kensén och Ivana Majkic är kurskamrater som gick ut
i våras från optikerutbildningen på KI. De tycker alla att det är viktigt att man inte blir stillastående
med den kunskap man har med sig från utbildningen. – Det kommer nya rön hela tiden. Patientsäkerheten
kräver att man aldrig ser sig själv som färdigutbildad.

Det är lördagen den 1 oktober och en strålande höstmorgon i Örebro. I de vindlande kvarteren söder om Rudbecksgatan vandrar klungor av optiker omkring – alla försöker de hitta vägen genom Conventum-labyrinten där lokalerna ligger utspridda i olika byggnader. Att det blir lite vimsigt spelar ingen roll: stämningen är förväntansfull och uppsluppen och alla verkar känna glädje över att äntligen få delta i ett fysiskt möte.

Lite senare kan vår huvudvärd professor Rune Brautaset blicka ut över 700 personer i Stora salen när han kliver upp på scenen för att hälsa oss välkomna. I bänkraderna sitter optiker, optometrister, personal från ögonsjukvården samt industrins leverantörer av utrustning och tjänster. Allt som allt blev det officiella deltagarantalet i år 740 personer, vilket är rekord.

Programmet för Optometridagarna 2022 var som vanligt indelat i teman som speglar hela optikeryrket och den bakomliggande vetenskapen. Ett viktigt perspektiv är hur alltsammans fås att fungera som en helhet och hur evidens omsätts i praktik. Resultatet blir en mix av teoretiskt, kliniskt och praktiskt – med fokus på dagsaktuella ämnen.

Läs mer i tidningen.
Där finns även rapporter från seminarier och många bilder!