Vårkollektion dyker upp ur havet

DE FÖRSTA SKISSERNA till vårens KunoQvist-kollektion togs fram för över två år sedan. Redan då var det bestämt att havet skulle vara med. Både i färgval, i mönster och i valen av material. Koraller och deras perforerade former fick sedan stå som förbild för de mönster som dominerar de nya modellerna.

–  Vi har jobbat mycket för att behålla populära klassiska former samtidigt som vi har velat förnya oss. Resultatet har blivit bland annat bågen Tyvan med en klassiskt rund form där metallen är lackad för att få en flytande känsla, lite som putsat porslin. Eller Donau, en typiskt damig båge, där metallen har ingraverade mönster som likt blommande koraller slingrar sig längs metallen, säger Lisa Loderus, marknadschef på Opo Scandinavia.

En del av havet är algerna. Små lätta partiklar med organiska former som rör sig viktlöst. Det försöker man återskapa i bågarna Vivela och Tulipa. Minimalistiska smycken i feminina former som för tankarna till celler och hur de delar sig.

– Tipparnas acetat är designade för att matcha skalmar och den inbyggda flexen. Teknik och natur i en perfekt kombination.

Herrkollektionen är mer stringent. Här är modern arkitektur, sportbilar och geometri de stora influenserna. I modellerna Stark och Banke syns mönster som ger olika resultat på utseendet beroende på hur ljuset faller. En annan linje i herrkollektionen är den som löper längs hela fronten på Ellert.

– Herrbågarna, som alla är i metall, har en vidd vad gäller storlekar från 50 till 57. Här har vi jobbat mycket med teknisk förfining och passform, anpassad efter den målgrupp vi lär känna bättre och bättre för vart år som går, säger Lisa Loderus.

Två modeller som sticker ut i kollektionen och gärna vill få en egen presentation är Trimsa och Teata. De är inspirerade av celldelningsprocessen och av de kontraster och motsättningar som inte bara är starka trender  på modehimlen just nu utan även i samhället. Trimsa är sexkantig, Teata är rund. Båda kommer i tre olika färgkombinationer där den svart-vita för tankarna till Ying och Yang.

– Vi har jobbat mycket för att behålla populära klassiska former samtidigt som vi har velat förnya oss. Resultatet har blivit bland annat bågen Tyvan med en klassiskt rund form där metallen är lackad för att få en flytande känsla, lite som putsat porslin. Eller Donau, en typiskt damig båge, där metallen har ingraverade mönster som likt blommande koraller slingrar sig längs metallen.