Så får solglasbågar liv året runt

Maximera ditt sortiment och kundmöte genom att förvandla solglasögon till oftalmiska glasögon. Erik Engelv är tillbaka i Optik som mode- och stilreporter. Här delar hand med sig av tips som gör solglasögonbågar attraktiva året runt.

Text Erik Engelv

Att köpa in solglasögon i vårt nordliga land är inte alltid det lättaste. Kanske för att säsongen är kortare än kort och varje liten soltimme måste tas tillvara på. Men det måste kanske inte alltid var solgaranti för att man ska våga satsa lite bredare på sortimentet året om. Många av de butiker jag lärt känna har knäckt den gyllene koden för att hålla sitt sortiment av solglasögon aktuellt året om. Genom att göra om solglasögon till oftalmiska bågar har man på ett smart sätt breddat erbjudandet till kunden och skapat ett tydligt mervärde.

One of a kind. En av fördelarna med att slipa oftalmiska glas i solglasögon är att kunden får ett par bågar som de ofta blir ensamma om. 

Extrema bågar. För de kunder som inte bara söker det där lilla extra utan önskar ALLT extra finns det en mängd nya valmöjligheter när man börjar kolla på solglasögonen. Som Ida Loo på Synsam Holmquist i Marieberg i Örebro. På bilderna ovan ser ni hur hon har gjort om Saint Laurents klassiska Lou Lou till en fantastisk oftalmisk båge. Även ett par Tom Ford Phoebe (nedan) har fått en makeover och ger en härligt öppen båge i en ljusrosa transparent acetat.

Markerade bågar. Ofta kan solglasögon vara ett alternativ för de kunder som önskar en mer markerad båge i tjockare acetat. 

Bra att hålla koll på:
• Vissa solglasögon är tillverkade i tjockare acetat vilket kan göra det svårt att värma i glas. Det kan också påverka komforten när en kund ska bära dem till vardags. Justering är som alltid A och O men kanske lite extra koll på passform över näsan så att bågen vilar bekvämt.
• Solglasögon kan ibland ha plana glas eller kupade glas som avviker från ordinarie baskurva på ett grundglas. Inget är omöjligt, men ibland är inte heller allt möjligt inom optiken.
• Storleken på glasen kan också vara en utmaning för vissa styrkor eller beroende på t.ex PD eller höjd i pupill. Stäm av vad som är möjligt med din glasleverantör.
• Spara orginalsolglasen som egentligen ingår i priset för själva bågen. Det blir ett fint mervärde för kunden och skulle de någon dag vilja nytta dem som solglasögon i kombination med kontaktlinser så går det på ett kick att återställa dem till originalskick.
• Kolla noga detaljer på bågen som eventuellt kan ställa till det vid montering av glas. De flesta solglasögon är designade för just det syftet och kan därmed vara utsmyckade lite utöver det vanliga.