Optikkedjor populära hos anställda och kunder

Specsavers och Synoptik tillhör de bästa arbetsplatserna i Sverige. Det framgår av Great Place to Works årliga undersökning av hur de anställda upplever sina arbetsplatser. Synoptik, är för fjärde året i rad placerade på topp 15-listan i kategorin stora organisationer och Specsavers klättrar från fjortonde till nionde plats. 

– Vi arbetar mycket med att bygga stolthet, gemenskap och engagemang för verksamheten. Vi tror att det är de viktigaste nycklarna till att tycka om sitt arbete. Att bygga en bra arbetsplats med engagerade medarbetare är ett ständigt pågående och långsiktigt arbete. Att vi i år igen får topplacering visar att det vi gör ger resultat och det är otroligt roligt att få det beviset från alla våra medarbetare, säger Helena Lundenfelt, HR-chef på Synoptik.

– Vi tror att nyckeln till framgång är få jobba med att bidra till bättre ögonhälsa i en entreprenöriell kultur där alla medarbetare möts med respekt och mår bra på sin arbetsplats, säger Jennie Widell, HR-chef på Specsavers.

Bakom utmärkelsen ​”Sveriges bästa arbetsplatser”​står stiftelsen Great Place To Work. Stiftelsen genomför årligen en omfattande medarbetarundersökning via enkäter där de anställda betygsätter sina arbetsplatser. Definitionen av en bra arbetsplats lyder enligt följande:

”En utmärkt arbetsplats karaktäriseras av att man känner förtroende för chefer och ledare, är stolt över det man gör och trivs med människorna man arbetar med”.

Att arbeta mot tydliga mål och erbjuda omfattande interna utbildnings- och utvecklingsmöjligheter är viktiga beståndsdelar i att skapa en attraktiv arbetsmiljö. Öppen kommunikation för alla är även en framgångsfaktor som skapar engagemang, delaktighet och förståelse för företagets verksamhet. 

 – Vi har en stor respekt för varandra och ser, värderar och uppmuntrar varje medarbetares enskilda bidrag. Detta visar sig både i vårt kundmöte i butik och i det höga engagemanget bland personalen oavsett om de arbetar i butik eller på vårt supportkontor. Vi är stolta över att den fina kultur vi tillsammans byggt upp och redan vet om internt nu återigen också uppmärksammas externt genom utmärkelsen till en av Sveriges bästa arbetsplatser, säger Jennie Widell.  

Tidigare i vår utsågs också Synoptik, av BetterBusiness, till att vara bäst i Sverige vid kundmötet. Den undersökningen gjordes genom så kallad ”mystery shopping”, där kundupplevelsen kartlades utifrån olika områden så som kunskap, bemötande och merförsäljning. 

– För att vara bäst i varje kundmöte krävs ett stort engagemang och en motivation som bara kan komma ur att man verkligen trivs och utvecklas på sin arbetsplats. Kunskapsutveckling är en av grundstenarna i vår verksamhet, vilket värdesätts högt av kollegorna i Synoptik. Att leva våra värderingar, som handlar om lagsegrar, initiativkraft och inte minst om att brinna för service, är en annan grundsten som bidrar starkt till arbetsglädje. Kombinera stolthet över vad du kan och känslan av att vinna tillsammans med härliga kollegor och du kan försätta berg. Vi skulle inte bli bäst i Sverige i kundmötet om vi inte också var ett Great Place to Work. Jag är väldigt stolt över utmärkelsen och över mina fantastiska kollegor, säger Roland Olsson, vd på Synoptik.