Möt tre studenter på KI

Emilia Falk, Optikerprogrammet

Grattis!
– Tack! Det känns riktigt bra, men har nog inte sjunkit in än. Tror fortfarande att det bara är helg och att skolan börjar igen på måndag.

Blir det magistern direkt?
– Jag har sökt. Får reda på om jag kom in i mitten av juli, så håller tummarna. Det är dock 53 som sökt till 30 platser i år. Fem fler än förra året så lite nervöst är det, men kommer jag inte in den här gången så är det nog egentligen bara bra att jobba lite emellan.

Varför vill du gå den?
– Jag har valt att rikta in mig mer på ögonhälsa och vill helst jobba på klinik eller sjukhus, och så är det alltid kul att skaffa mer kunskap om det jag ändå valt att arbeta med. Dessutom öppnar det dörrar och breddar vad man kan jobba med i framtiden.

Vad har varit bäst på utbildningen?
– Tror att allt det praktiska varit det som gett mest. Vi har som en egen klinik på skolan och att få utnyttja den och känna på alla instrument och träffa riktiga patienter liksom. För först lär man sig allt teoretiskt, hur man använder biomikroskop eller foropter, men det är först när man får klämma och känna som allt faller på plats.

Vad behöver bli bättre?
– Jag tycker att vi borde ha fler möjligheter att tillpassa kontaktlinser på riktiga patienter utifrån. Vi hann med en eller två per person och nu är vi kontaktlinslegitimerade men det hade vi gärna tränat mer på innan vi ger oss ut i arbetslivet.

Fanny Josefsson, Diagnostisk Optometri

Grattis!
– Tack! Så skönt att det är klart. Det har varit mycket med att kombinera jobb, skola och familj men det har gått vägen. Det var känslosamt igår när man sa hejdå till alla, nu är den här perioden över liksom och den har varit intensiv.

Vad händer nu då?
– Nu ska jag fortsätta jobba. Jag och en kollega från samma butik läste DO:n tillsammans så vi har massa visioner nu om vad vi vill göra med vår kunskap. Vi har börja med ögonhälsoundersökningar och ska sitta ner och jobba upp en plan för hur vi ska utöka det och sen bara mata på. Känns som att det är nu det börjar.

Är du färdigutbildad nu?
– Nej inte alls. Det här känns bara som början. Nu har vi fått smått och gott på sjukdomar och så och nu är det bara rota vidare i det man tycker är roligast.

Vad har varit bäst med kursen?
– Att få se hur andra yrkesgrupper jobbar och förstå dem bättre. Istället för att skicka alla skelningar till ortoptist så känner jag nu att jag har självförtroendet att behandla det till exempel.

Vad kunde de gjort bättre?
– Vi hade behövt mer tid i skolan. DO:n är på 75 procent men vi är bara schemalagda 25 procent så de där andra 50 procenten förväntas vi plugga själva men samtidigt jobbar vi på våra vanliga jobb så vi får inte riktigt tid för att ge utbildningen allt fokus.

Johan Hedström, Magisterutbildningen

Grattis Johan!
– Tack så mycket! Det var riktigt roligt att få ta examen. Igen.

Vart bär det av nu?
– Nu kommer jag först och främst ha ett vikariat på akuten på S:t Eriks ögonsjukhus. Kommer göra förundersökningar innan ögonläkaren tar över och få använda mycket av det jag lärt mig under magistern, så det ska bli kul.

Är det därför du sökte dig till akuten?
– Både för det men också för att jag vill ha ytterligare klinisk erfarenhet. Se sådant som man inte alltid får se i vanliga butiker. Akuta fall och sjukliga förändringar och skador.

Vad har varit bäst på magistern?
– Att man har fått lära sig mycket om mycket, så att säga. Att känna att man utvecklas i sin roll. Känner verkligen att jag kan mer nu än innan, såklart, och blivit bättre på mitt jobb. Jag klarar av mer och kan mer.

Och sämst?
–  Jag har inte så mycket negativt att säga faktiskt. Det har varit en bra utbildning. Tycker de har en hittat en bra balans mellan teori och praktik.

Text och foto: Wilhelm Jaresand