Fysioterapeuten fick enklare yrkesliv

Monica Fredriksson från Västerås är en av cirka 80 MyEye-användare i Sverige. Tekniken är till stor hjälp i hennes jobb som fysioterapeut på Västerås Centrallasarett.

– Förut fick min assistent skriva ut arbetsdokumenten i punktskrift; nu skriver jag ut dem på vanligt sätt och läser själv, säger hon.

Monica Fredriksson är 62 år och har levt med synnedsättning ända sedan hon drabbades av retinitis pigmentosa i barndomen. Hon har kvar viss ledsyn, bland annat förmågan att skilja på ljus och mörker. Genom att använda sig av kraftiga förstoringslinser kan hon också studera saker på närmare håll. Med hjälp av käpp, ledarhund, punktskrivare och olika it-lösningar klarar hon sig bra i vardagen. 

Sedan många år jobbar Monica Fredriksson som fysioterapeut på Västerås Centrallasaretts avdelning för lungmedicin där hon hjälper bland annat astmatiker och KOL-patienter till ett bättre liv.
– Det handlar om fysisk träning, kompenserande åtgärder samt andningsgymnastik, vilken kan vara ganska krävande, säger hon. Jag genomför mycket undervisning där det gäller att få patienterna att själva ta kontroll över sin sjukdom.  

Monica hörde först talas om My Eye från sin bror som också har en synnedsättning. Hon fick sedan mer information från en säljare på Insyn Scandinavia som är agent för OrCam i Sverige.
– Eftersom jag har en vanlig anställning vände jag mig till Försäkringskassan. När jag sa till handledaren att ”det här är som att gå från häst och vagn till Rolls Royce” så förstod han. I såna här sammanhang måste man alltid kunna argumentera för vad som blir lättare i ens liv. Men det brukar gå bra eftersom jag inte har så svårt att uttrycka mig.

I sin yrkesroll hanterar Monica stora mängder information, bland annat journalanteckningar och remisser. Eftersom hon inte kan läsa själv från datorskärmen har hon tidigare fått hjälp av en assistent. Sedan hon fick MyEye arbetar hon på ett helt nytt sätt.
– När vi tar emot och jobbar med remisser börjar vi med att skriva ut dem. Förut fick min assistent skriva ut dem i punktskrift. Nu skriver jag ut dem själv och läser genom att peka på informationen jag vill ha; jag vet ju hur layouten ser ut på sidan.

Som med all modern teknik kan det uppstå dråpliga situationer ibland. Bland annat berättar Monica att MyEye gav henne beskedet att ”Det står ett barn framför dig!” när det i själva verket var en läkarkollega. Hon tycker också att läsningen av böcker – i motsats till arbetsdokument – är lite klumpig. Men hon är väl medveten om att det här är teknik under utveckling och att användaren också måste lägga ner lite arbete för att få allt att flyta.

– När det gäller alla hjälpmedel så måste man ta sig igenom en inlärningsprocess. Men för mig har det redan varit en enorm skillnad med MyEye i mitt arbetsliv.