Clinical Conference 2023: äntligen tillsammans igen

Efter fyra år av digitala konferenser fick studenter, optiker, kliniska assistenter, ögonläkare, partners, professorer med flera äntligen träffas på en och samma plats för att delta i Specsavers konferens, Clinical Conference.  Årets konferens hölls på Quality Hotell Globen i Stockholm. Cirka 350 besökare var på plats och runt 460 hade anmält sig för att följa dagen online. 17 utställare fanns att besöka på utställningsytan.

Erik Ryderberg, Kartikeyan Baskaran, Tony Pansell och en välfylld föreläsningssal.

Marita Bertilson, Country Director för Specsavers Sverige inledde dagen med att tacka alla som kommit för att fortsätta att utbilda och utveckla sig. Erik Ryderberg, klinisk chef på Specsavers Sverige var dagens moderator.

I år hade konferensen två spår – ett för optiker och ett för kliniska assistenter, båda fullmatade med högklassiga föreläsare och paneldebatter med några av branschens främsta namn i Sverige. Ett antal föreläsningar var gemensamma för båda spåren.

Dagen inleddes med en gemensam föreläsning av Kartikeyan Baskaran, senior lektor på Linnéuniversitetet, om myopikontroll som handlade om hur  man kan identifiera barn med myopi och hur man undersöker och behandlar.

Den andra av dagens gemensamma föreläsningar var en mycket uppskattad föreläsning av Tony Pansell – Hur man diagnostiserar och behandlar vanliga binokulära fynd hos unga patienter.

Med många års klinisk erfarenhet delar optiker Tony Pansell med sig av sin kunskap inom binokulär syn. Hur undersöker och behandlar man binokulär syn hos barn och unga? Hur blir man bättre på det?

Vi ser normalt bättre med två ögon – två ögon som samarbetar. Normalt binokulärseende förutsätter tillräckligt lika skärpa, bildstorlek och kontrast för att hjärnan ska lyckas sammansmälta bilderna. Bilderna måste dessutom hamna rätt i de två ögonen, annars uppstår dubbelseende.

Flera intressanta föreläsningar i olika ämnen avlöste sedan varandra. I nästa tryckta nummer av tidningen Optik kommer en mer utförlig rapport från konferensen.

Kunde du inte delta eller vill du se någon föreläsning igen? Besök https://viewpoint.online/ för att ta del av årets Clinical Conference.