Ledare:
Hoppfull höst står för dörren
Höstterminen står för dörren, en period som traditionellt sett brukar vara branschens bästa: när dagsljuset tryter brukar synfelen göra sig alltmer påminda och köerna till undersökningsrummet växer. Enligt Handelsbarometern (Svensk Handels månatliga rapport) för juli månad finns mycket som indikerar att den fysiska handeln går en bra sensommar och höst till mötes: vaccinationerna fortsätter att öka och det finns ett uppdämt behov av att vistas i butiker och spendera pengar.

Ögonhälsa
– en europeisk angelägenhet
Den digitala teknikutvecklingen galopperar på som en yster vildhäst och EUs tjänstemän kämpar hårt för att tämja den, till gagn för EUs medborgare. Det handlar dels om att skapa regelverk och lagstiftning, dels om att skapa infrastruktur och spelregler för samarbete över landsgränserna. Hans Torvald Haugo från den europeiska yrkesorganisationen ECOO råder Sveriges optiker att noga följa med vad som händer inom området – inte minst att reflektera över de etiska utmaningarna.
Optiker är inget undantag. Har man inte gjort det förut är det definitivt dags att försöka förstå lite mer om hur EUs reglerings- och policyarbete fungerar. Detta gäller inte minst frågor som på något sätt har med ögonhälsa att göra.



Lokal förankring
och hög kompetens viktigast
Av Sveriges fem stora optikkedjor är Synologen kanske det mest okända kedjevarumärket. Här värdesätter man den lokala förankringen och är övertygad om styrkan i ortens inarbetade butiksnamn. Kunderna går inte till Synologen utan till ”optiker Bengtsson”. Det betyder inte att kedjan är bakåtsträvande. Tvärtom är Synologen, och dess medlemmar i framkant av optometrins utveckling med en stark profil av klinisk kompetens och nyfikenhet på den framrusande teknologins möjligheter.
– De kliniska frågorna och den kliniska kompetensen ligger Synologens medlemmar varmt om hjärtat. Det är något vi satsar mycket på. Redan 2007 började vi arbeta aktivt med begreppet ögonhälsa och erbjuda utökade synundersökningar till våra kunder och patienter, säger Eva Larsson, Synologens vd och den enda kedjeledaren som är optiker.

Maria Nilsson docent i optometri
Maria Nilsson, mångårig medarbetare på optikerutbildning på Karolinska institutet har antagits som docent i optometri. Maria verkar idag som biträdande programdirektor för Magisterprogrammet i klinisk optometri. Med docenttiteln ökar nu både hennes egna och institutionens möjligheter att höja den akademiska statusen på optometrin.



Bara återvunnet i ny affärsmodell
Ett år med ekonomistudier i Chile fick vara nog för Thomas Kimber. Han ville inte acceptera de klassiska ekonomiska modellerna och hans envisa resonemang på tentorna och i klassrummen gav usla betyg. Han slutade helt enkelt och startade istället det hållbara företaget Karün.
Affärsidé: att bara använda återvunna material i en helt ny, cirkulär modell och samtidigt hjälpa lokala regioner att växa.

Klargörande remissregler förbättrar samarbeten
Det som började som ett missförstånd ledde till en diskussion som resulterade i ett förbättrat samarbete mellan optiker och ögonläkare i region Kalmar. Nu ska mallen för remisser från optiker till ögonkliniken på länssjukhuset uppdateras. I den nya mallen ska det bland annat tydligt framgå att patienten ger sitt samtycke till att remissen skickas.



Krönika av Katarina Ek:
Av med skygglapparna
”Att komma igång med undersökningar på distans var odramatiskt och okomplicerat. Jag insåg snabbt att det konstigaste för mig är inte att jobba på distans, utan att jag helt plötsligt har en kollega som befinner sig i själva undersökningsrummet med patienten. Mina nya arbetskamrater är säljare som valt att förkovra sig och utbilda sig till kliniska assistenter. De är mina händer och hjälper mig att se genom olika kameror, och vi klarar oss inte utan varandra”, skriver i Katarina Ek i detta nummers krönika.

Vara utomhus
förebygger barns närsynthet
Att vistas utomhus kan förebygga närsynthet hos barn – och faran med mycket skärmtid kan ha överdrivits. Detta enligt ett unikt forskningsprojekt vid Linnéuniversitet i Kalmar.
– Jag rekommenderar alla barn att spendera mer tid utomhus i dagsljus, säger Pelsin Demir, doktorand som ingår i forskningsteamet och tidigare optiker hos Specsavers.



Vetenskap 5:
Binokulärseende och synträning är viktiga delar i vårt arbete
Det är inte bara synskärpan som behöver kontrolleras utan hela synfunktionen. Även om vi optiker nu gör mer undersökningar som kräver ökad utrustning som ögonbotten- och synfältsundersökningar så får vi inte glömma bort och avstå från att göra de grundläggande undersökningarna som alltid ingått i vårt arbete. Att behandlingsmetoder har ökat och utvecklats genom åren är helt naturligt, möjligheterna med synträning har utvecklats mycket senaste åren på samma sätt som behandlingarna för myopikontroll har utvidgats, skriver Catarina Ericson, Optiks vetenskapsredaktör.
