Omtanke om kunden främst för optiksäljare

Ett 50-tal föräldrar, anhöriga och vänner har samlats på Campus Roslagen för att gratulera årets kull med nybakade optiksäljare. Musiken som dunkar i högtalarna sänks när de tågar in i salen till applåder. Men även om skolan är slut för optiksäljarna återstår ett prov för de anhöriga. På en projektor startar Annie Eriksson, Norrtälje Optikcentrums vd och utbildningsledare, ett quiz.
– Nu ska ni få testa på vad de här stackarna har fått gå igenom det senaste året, säger Annie.
En girlang som hänger rakt i vägen för projektorn rycks bryskt ner av mångåriga läraren Eva Lundmark som i år gör sitt sista år på skolan innan pensionen. När skratten lagt sig drar quizzet igång. ”Hugo” drar tidigt iväg och håller ledningen tills att ”Maskot” springer om och lyckas hålla ledningen hela vägen in i mål.
Vinnaren ”Maskot” visar sig sitta i skolans ledningsgrupp, och ”Hugo” visar sig vara Hugo Schunnesson från Essilor. Även trean är från branschen och alla diskvalificeras. Vinner gör istället nummer fyra ”Unni & Tina” som examinerades från utbildningen i våras. Annie Eriksson lovar att de anhörigas resultat i provet inte kommer synas i optiksäljarnas slutbetyg…
Branschfolket – som kidnappade quizet – är där för att dela ut stipendier till några särskilt duktiga optiksäljare från klassen. Klassen vars styrka, enligt Annie Eriksson ligger i deras omtanke.

– Den här klassens styrka har verkligen legat i att de är otroligt omtänksamma och kommer ha kunden i fokus. Det märks på hur de är, säger Annie Eriksson.
Liza Johansson tilldelades Multilens stipendium för bästa checklista för kontaktlinsträning. Förutom bokstipendiet fick hon även ett par ”jättehäftiga solglasögon med blommor på”.
Över sommaren ska Liza vikariera som optiksäljare på Synsam och Synskärpan. Planen är att jobba ett par år i butik, men den tar inte slut där.
– Efter det vill jag bli butikschef, eller säljare åt en leverantör. Jag fick upp ögonen för leverantörer när de var på besök här. Just att åka ut och träffa olika butiker och visa bågar och prata för sin sak och träffa folk tycker jag verkar roligt, säger Liza.
Även Josefine Nilsson fick ett stipendium. Hon nominerades av klassen till världens bästa klasskompis och fick en kikare av Zeiss för sin insats. Två dagar efter examineringen är det dags för första officiella arbetspasset på Synoptik i Danderyd.
– Det ska bli så kul, att få jobba och slita lite efter en tid i skolan, säger Josefine.
Vad har du för mål i framtiden då?
– Jag vet inte riktigt, jag tycker det är jättekul dit jag ska nu så kommer nog fokusera på att utvecklas i den rollen.
Framtiden för utbildningen är även den inte helt kartlagd än. Till hösten tas en ny klass in, men hur det blir 2020 återstår att se. Två ansökningar är inskickade om att få hålla utbildningen. En till Norrtälje och en till Ronneby.
– Vi lever två år i taget och det är dags att söka igen helt enkelt. Vi vet att yrket behövs och vi på Norrtälje Optikcentrum brinner verkligen för den här yrkesgruppen, det är vår bebis. Den ska finnas kvar vare sig det blir i Norrtälje eller Ronneby, säger Annie Eriksson.
Varför behövs optiksäljarna?
– När optikerna går mer mot den kliniska verksamheten och inte har tid för butiksarbetet så måste vi fylla vakuumet. Kunderna, folket, behandlar sina glasögon som de alltid gjort och de går sönder som de alltid gjort och någon måste ta hand om dem som någon alltid gjort. Dessutom är slit- och slängmentaliteten på väg bort. I och med att alla försöker dra ner på frakter från världens olika hörn så det kommer bli viktigare att hålla liv i kundernas glasögon när de väl köpt dem.
Text och foto Wilhelm Jaresand