Essilor skriver om formeln för glasrecept
Allt fler parametrar räknas in för att ge bärarna bästa möjliga syn, men fortfarande anges glasögonreceptets viktigaste värden i steg om 0,25 dioptrier. Med foroptern Vision-R 800 och så kallad AVA-precision öppnar Essilor dörren till en bransch där man istället hanterar värden som ”SPH: 2,12” och ”CYL: –0,57”.
Produktutvecklingen av glasögonglas går i ett rasande tempo, och kraven på individuell anpassning bara ökar. Inte minst har freeform-tekniken, sedan den infördes för två decennier sedan, påverkat branschens tänkesätt. Fler och fler parametrar räknas in för att få en exakt matchning mellan å ena sidan glasets optiska egenskaper, å andra sidan korrigeringsbehov, ögon- och ansiktsanatomi, livsstil, bågdesign och så vidare.
Mitt i allt detta har en praxis levt kvar inom branschen som blivit alltmer otidsenlig, nämligen användningen av fasta steg för de centrala värdena i det klassiska glasögonreceptet. Det faktum att styrka (SPH) och cylinder (CYL) anges i 0,25-steg har helt enkelt börjat skapa begränsningar för perfekt personlig anpassning. Grundorsaken finns naturligtvis att finna i designen hos optikerbutikens kanske viktigaste instrument, foroptern. Eftersom den använder sig av fasta linser kan den inte mäta ”mellanvärden”. Detta, i sin tur, ligger till grund för vad små och stora sliperier kan hantera när det gäller recept och anpassning.
För att spränga 0,25-vallen, eller vad man nu vill kalla det, krävs det tre saker. För det första en ny instrumentteknik, som inte bygger på fasta steg. För det andra nyutvecklad programvara som kan hanterar denna typ av mätvärden. För det tredje en samordning mellan undersökning, sliperi och logistik, där mindre steg för styrka (SPH) och cylinder (CYL) kan hanteras rutinmässigt. Eftersom ett sådant genombrott är beroende av dels en rejäl R&D-avdelning, dels expertis och kapacitet på både instrument- och sliperisidan är det föga förvånande att det blev just Essilor som var först ut med tekniken.
Nyckelprodukten för att uppnå det som Essilor kallar AVA-precision – ”Advanced Vision Accuracy” – är en foropter med produktnamnet Vision-R 800, kompletterad med en ny programvara som tar fram ett recept som är anpassat efter både optometriska och subjektiva data.
– Traditionella foroptrar använder sig av en uppsättning linser; här har man istället en optisk modul som steglöst och blixtsnabbt byter mellan olika värden för sfär, cylinder och axel, säger Mats Olsson, produktchef för instrument på Essilor. Foroptern har som instrument i princip sett likadan ut i 100 år så det här representerar verkligen ett tekniskt genombrott!
Foroptern vision-r 800 och möjligheten att få glas slipade med AVA-precision introducerades redan 2019 på vissa marknader, och nu är det Skandinaviens tur. Tekniken är tillgänglig för Essilors premiumprodukter, det vill säga Varilux progressiva glas och Eyezen enstyrkeglas.
– Essilors egna undersökningar har visat att bärarna har blivit väldigt nöjda med sina glasögon med AVA-precision, säger Hugo Schunnesson, produktchef för glasögon på Essilor. De upplever bättre skärpa och ser tydligare när de jämför med sina tidigare glasögon.
Vision-R 800 ger inte bara noggrannare värden – den mäter också väldigt snabbt. Överhuvudtaget har Essilor lagt ner mycket möda på att göra undersökningen enklare och smidigare för både optiker och bärare.
– Genom att Vision-R 800 genomför så kallade Smart Programs kan i teorin vem som helst göra en synundersökning, säger Hugo Schunnesson. Det innebär att fler personer i optikerbutiken kan rycka in om det skulle behövas. Bärarens upplevelse av synundersökningen blir också mer avslappnad. En ytterligare fördel med Vision-R 800 är att den har ett brett synfält som ger en bättre upplevelse av verkligheten.
För att uppleva en undersökning med Vision-R 800 begav jag mig till Stureoptikern på Grev Turegatan i Stockholm som har utgjort referensbutik i Sverige sedan den internationella lanseringen. Här tas jag om hand av Hans Olsson, leg. optiker, som sätter mig i foropterstolen och hjälper mig få fram ett färskt recept. Mycket riktigt är proceduren betydligt snabbare och smidigare än vad jag är van vid. Att se precisionen i det nya receptet känns lite ovant – exempelvis blir mitt nya sfär-värde för höger öga 2,08 istället för det tidigare värdet 2,00.
Hans Olsson berättar att han och hans kolleger hittills har kunnat erbjuda glasögon med AVA-precision till 20–30 kunder.
– De flesta har blivit jättenöjda och upplever en helt annan krispighet och skärpa än tidigare, säger han.
OLLE BERGMAN