Äntligen på rätt tid och plats
Branschmässor har varit ett av de områden som drabbats hårt under de gångna årens pandemirestriktioner. Inställda event, digitala nödlösningar, flyttade datum och stor osäkerhet bland både utställare och besökare har präglat detta gamla beprövade – och uppskattade – sätt att presentera nyheter i olika branscher. Optik inget undantag.
Text och foto Micke Jaresand
Redan före pandemins utbrott hade SOLF, som arrangerar Optikmässan, bestämt att flytta den från slutet av sommaren till början av året. En mer naturlig tidpunkt för branschen (läs leverantörerna) att presentera sina nyheter inför det kommande verksamhetsåret, anser SOLF. Först i samband med årets mässa blev denna förändring verklighet. Men att dra någon slutsats om detta är ett lyckat drag i utställare och besökares ögon är förstås för tidigt. Mässverksamheten präglas fortfarande av den ryckighet som plågat branschen under flera år och det kommer sannolikt dröja ett tag innan det stabiliseras.
Optikmässan 2023 hade tuffa konkurrenter, bland annat i den internationella stormässan Mido som ägde rum samma helg och uppstickaren, tyska Opti som knappt hade hunnit stänga dörrarna efter sin mässa innan det var dags för Stockholm. Inte minst kanske man konkurrerade med sig själv, eftersom Optikmässan 2022 hölls så sent som i oktober förra året, alltså bara ett par, tre månader innan årets mässa.



Trots detta lockade Optikmässan ett 50-tal utställare och en bra bit över 600 besökare som med tydlig entusiasm och gott humör träffades i de industrihistoriskt intressanta (här låg en gång Stockholms första och hittills enda bilfabrik) ombonade lokalerna i Nacka Strand, strax utanför huvudstaden. De flesta var rörande överens om att det rent lokalmässigt var ett mycket bättre val än de stora, anonyma mässhallarna i Arlanda.
När SOLF:s ordförande, Johans Carlius, sverigechef på Rodenstock summerade sina intryck av mässan framhöll han just detta.
– Jag är jättenöjd med mässan. Lokalerna här i Nacka Strand passade perfekt för en mässa i vårt format. Det blev gemytligt och en trivsam atmosfär med bra tempo och många glada besökare, säger han.
med några nya inslag, bland annat en mathörna där kocken Alexandra Zassi fixade tilltugg och en magisk risotto, skapades också ytor för avkoppling och samtal om annat än bågar, glas och instrument.
– Jag har börjat kalla mig för Mat-DJ, säger den från TV och radio kända matlagaren. Dels kan jag svänga ihop något som någon önskar sig, utifrån de råvaror jag har med mig, men jag försöker också läsa av stämningen och ta fram smakprover som verkar passa för ögonblicket.
Ett mycket uppskattat koncept, om man lyssnade på besökarna.
Det var mycket populärt och blev som en liten oas där man kunde slappna av och ladda batterierna, säger Johan Carlius.
Vid sidan av alla produkter och tjänster som ställdes ut kunde besökarna också lyssna till flera intressanta seminarier och samtal. Bland annat diskuterades strategier för behandling av myopi mellan företrädare för leverantörer inom lins- och glasindustrin. Carolina Gynning, konstnär och författare deltog i ett seminarium om mode och design. Andra seminarier fokuserade på försäljning och marknadsföring.
Nu ska mässan utvärderas och linjerna för Optikmässan 2024 dras upp. Men det är ingen högoddsare att man fortsätter att satsa på en mässa i lokaler med karaktär och atmosfär och att den kommer ligga i början av nästa år.
FLER NEDSLAG FRÅN MÄSSAN I OPTIK PRINT!