Allt fler optiker väljer sjukvården

En nyligen genomförd undersökning visar på ett tydligt skifte i optikerkåren, där en allt större del av optikerkåren arbetar inom sjukvården.

På uppdrag av Optikbranschen har Lumells undersökt karriärvägar för optiker. Undersökningen, en registerstudie*, visar på att optikertätheten har ökat under 2000-talet: Under åren 2001-2021 ökade kåren med 30 procent – från drygt 2 000 till nära 2 700 optiker. Under samma period ökade befolkningen med 17 procent. 

Undersökningen visar också tydligt att andelen kvinnliga optiker har ökat: 2002 var fördelningen mellan könen nära nog 50/50. 2021 har andelen kvinnor ökat till över 70procent. Det här är sannolikt ingen överraskning för oss som arbetar i branschen, och det är en utveckling som vi delar med många andra akademiska yrken.

Vidare framgår att snittåldern ökat från 46 till 49 år under perioden. Den största förändringen syns i gruppen 50+, 2002 var 32 procent av den samlade kåren 50 år eller äldre, 2021 har siffran ökat till 44 procent. Notabelt är att andelen som arbetar efter 65 års ålder mer än fördubblats; från drygt 80 till nära 190 personer. 

Det absoluta flertalet optiker arbetar i butik, men här observeras en avtagande trend: av tillskottet på nära 650 optiker under åren har c:a 130 av dessa sökt sig till butik. Parallellt syns en kraftig ökning av andelen optiker som arbetar inom sjukvården: 2002 var denna grupp 70 personer, 2021 hade den ökat till över 430. Ökningen inleddes 2004 och sedan dess har kurvan pekat uppåt: i genomsnitt 20 optiker per år ansluter sig till sektorn fram till 2021. 

Andelen som återfinns i andra SNI-koder än butik eller sjukvård mer än fördubblas under perioden och 2021 samlade dessa koder över 200 personer. 2/3-delar av gruppen återfinns inom de tre dominerande koderna: leverantörsföretag, eftergymnasial utbildning samt konsultverksamhet. Här är det framförallt konsultverksamheten som sticker ut med en brant ökning från 2012 och framåt. 
Rensat från dem som valt konsultbanan är andelen optiker som arbetar i andra branscher relativt konstant över åren. 

Prognoserna för kommande 5-7 år indikerar en fortsatt minskning av andelen optiker i butik, till förmån för sjukvården.

– Rapporten är naturligtvis mycket intressant för en ökad förståelse för var branschen kommer ifrån och hur den sannolikt kommer att utvecklas de närmaste åren. Analyser och prognoser är så klart avgörande för att vi ska kunna få en så tydlig bild av framtiden som möjligt. Prognosarbetet pågår i skrivande stund och vi inväntar även siffrorna för 2022 vilka förväntas bli tillgängliga under Q2. Vi kommer att återkomma om detta i framtida nummer av OPTIK, säger Fredrik Thunell, vd på Optikbranschen. 

* Rapporten grundar sig på dataunderlag från Socialstyrelsens statistikdatabas för hälso- och sjukvårdspersonal (HOSP), vilka sammanställer inom vilka näringsgrenar optiker är yrkesverksamma genom samkörning med LISA-databasen (Longitudinell integrationsdatabas för Sjukförsäkrings- och Arbetsmarknadsstudier). Därmed kan Socialstyrelsen identifiera vilket verksamhetsnummer varje legitimerad optiker är registrerad vid.