• SÖK BUTIK
SÖK BUTIK
Tre nya medlemmar i Optikbranschen»
Logga in
E-post


Glömt lösenord? Klicka här för att få ditt lösenord skickat till dig.
2013-12-18

Tre nya medlemmar i Optikbranschen

Marknaden för glasögon, kontaktlinser och andra optikprodukter växte under 2013 med 2,4 procent. Intresset för ögonhälsa och glasögonmode är fortsatt stort och ökande bland konsumenterna. Nu växer också branschorganisationen, Optikbranschen med tre nya medlemmar. Planer finns på att bli ännu större.

–Branschen har under de senaste tio åren genomgått ett mycket stort skifte. Näthandeln är etablerad och står för en betydande del av marknaden. Den refraktiva kirurgin har gjort sitt definitiva intåg och är idag ett alternativ för många kunder. Dessutom har nya aktörer kommit in på marknaden och gamla stöpts om eller bytt ägare, säger Fredrik Thunell, VD för Optikbranschen.

De tre nya medlemmarna representerar tre olika kategorier inom branschen.

LensOn säljer kontaktlinser på nätet. Bolaget grundades 2004 och har de senaste åren vid ett flertal tillfällen utsetts till Årets e-handlare. Bolaget insåg tidigt vikten av att ha en optiker kopplad till verksamheten och har höga interna kvalitetskrav. 

Memira är Nordens ledande kedja inom refraktiv kirurgi. Man är dessutom en av de ledande aktörerna i världen på linsbytesoperationer. Kedjan är väl etablerad i hela landet med ett trettiotal kliniker från Luleå till Malmö och är en av landets större arbetsgivare för optiker.

DirektOptik etablerades för drygt 20 år sedan och är en nygammal spelare på den svenska optikmarknaden. 2013 förvärvades kedjan av holländska Hans Anders, en av Europas ledande aktörer och i samband med detta valde den nya ledningen att ansluta samtliga verksamheter till Optikbranschen.

Det vi alla har gemensamt är synkorrigering. Tillvägagångssätten och distributionsformen må skilja men grundtanken är densamma. Optikbranschen som organisation ska gå i takt med marknadens utveckling och givetvis ska de nya aktörerna finnas med runt bordet, säger Fredrik Thunell. 

Som ett första steg kommer de nya medlemmarna att ansluta sina verksamheter till Optikbranschens kvalitetsnorm som syftar till att kvalitetssäkra synundersökningen.