• SÖK BUTIK
SÖK BUTIK
Riktlinjer vid kontaktlinsförsäljning»
Logga in
E-post


Glömt lösenord? Klicka här för att få ditt lösenord skickat till dig.
Kvalitet»Kontaktlinser

Riktlinjer vid kontaktlinsförsäljning

Sverige har kommit långt när det gäller hur stor del av kontaktlinsdistributionen som sker via andra kanaler än tradtionell optikhandel. Det här innebär att kunden inte alltid har den naturliga kontakten med leg optiker i samband med köpet. 

 

Av patientsäkerhetsskäl är det angeläget att branschen har tydliga kvalitetskrav för de medlemmar som distribuerar kontaktlinser på detta sätt. Den 20 maj 2013 beslöt därför Optikbranschens styrelse om riktlinjer för hur distributionen ska ske på ett patientsäkert sätt. Vidare beslöts om en rekommendation till konsumenterna, att beakta i samband med kontaktlinsköp via internet.

 

De svenska kvalitetskraven följer den internationella norm som utarbetats av Eoropean Contact Lens Forum (ECLF), en sammanslutning där industrin (Euromcontact, EFCLIN) samverkar med optiker (ECOO, ECLSO). Den internationella normen har föregåtts av två symposier där bl a europeiska representanter för internethandeln har medverkat och givetvis har deras åsikter vägts in i arbetet.

 

Riktlinjer för distribution

Rekommendation till konsument