• SÖK BUTIK
SÖK BUTIK
Lyckad disputation för Marika Wahlberg-Ramsay»
Logga in
E-post


Glömt lösenord? Klicka här för att få ditt lösenord skickat till dig.
2013-01-01

Lyckad disputation för Marika Wahlberg-Ramsay

Betygsnämnden var enig om att Marika Wahlberg Ramsays avhandling ”Accomodation – Clinical And Theoretical Investigations” och hennes försvar av den under disputationen höll måttet. Nu är Marika medicine doktor.

Vissa anser att fredagen den 13 är en otursdag. Men det finns några som anser tvärtom. Marika Wahlberg Ramsay torde tillhöra de sistnämnda. Fredagen den 13 maj var nämligen inte bara dagen då hennes avhandling ”Accomodation – Clinical And Theoretical Investigations” blev godkänd av en enig betygsnämnd och att disputationen gick som en dans – nej, en kvart innan disputationen, klockan 12.15, fick hon också veta att hon blivit moster.
– Det var bara att torka bort glädjetårarna och ladda om inför disputationen, säger Marika Wahlberg Ramsay.

Nog laddade hon om. Fakultetsopponenten professor Jan Richard Bruenech från Høgskolen i Buskerud grillade henne rejält med en del kniviga frågor. Men efter att Marika svarat, log han oftast och kommenterade med orden: ”ett diplomatiskt och bra svar, som jag håller med om”.

Själva disputationen inleddes av docent Rune Brautaset, Karolinska Institutet, som hälsade välkommen. Därefter gick ordet till opponent Bruenech som presenterade avhandlingsområdet: det ackommodativa systemet. Sedan var det Marikas tur att presentera sin avhandling. Denna inledande del tog cirka en timme, och sedan var det dags för frågestunden, som alltså gick galant.

Klockan 14.07 var samtalet mellan opponent och respondent avklarat och det var dags för betygsnämnden att ställa sina frågor. Ordförande i betygsnämnden, docent Olav H Haugen från Haukeland Universitetssykehus inledde. Därefter ställde docent Magne Helland från Høgskolan i Buskerud och docent Heléne Hamberg Nyström ett par kompletterande frågor. Femton minuter senare förklarades ordet fritt och Marika fick ta emot en del frågor från publiken.

När Marika besvarat alla dessa frågor drog sig betygsnämnden tillbaka för överläggning. Efter en kort stund anslöt de till minglet i biblioteket, där det bjöds på snittar och bubbel, och förklarade sig eniga i utslaget: Marika Wahlberg Ramsays avhandling är godkänd och hon erhåller titeln medicine doktor. En titel som hon kan lägga till sin redan tidigare under dagen erhållna titel ”moster”.

En längre intervju med Marika Wahlberg Ramsay publiceras i nästa nummer av OPTIK.